Analiza MMF-a: Loši putevi koče ekonomiju zapadnog Balkana

Marijana Miljić
Analiza MMF-a: Loši putevi koče ekonomiju zapadnog Balkana

Banjaluka - Zemlje zapadnog Balkana uveliko zaostaju za Evropskom unijom u razvijenosti putne, elektroenergetske i telekomunikacijske infrastrukture, što predstavlja prepreku za veći ekonomski rast.

Pokazala je to analiza Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kojom su obuhvaćeni BiH, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija i samoproglašeno Kosovo. Prema indeksu infrastrukture, njen prosječni razvoj na zapadnom Balkanu je za 50 procenata niži od prosjeka EU, dok je u BiH niži za oko 60 odsto.

- Potrebno je povećati finansiranje projekata u infrastrukturi i iz domaćih i iz inostranih izvora i bolje planirati projekte. Jasno je da regionu nedostaje kvalitetna infrastruktura - naveli su stručnjaci MMF-a.

U analizi je navedeno i da je BiH u posljednjih deset godina imala nivo godišnjih javnih investicija od osam odsto bruto domaćeg proizvoda, što je značajno više nego u zemljama centralne, istočne i jugoistočne Evrope.

- Bolje transportne, elektroenergetske i telekomunikacijske mreže pomogle bi zemljama zapadnog Balkana da povećaju produktivnost, integrišu se u tokove globalne trgovine i učine regiju privlačnijom za strana ulaganja. Za dostizanje evropskog nivoa infrastrukture potrebna su značajna ulaganja i jak institucionalni okvir - naveli su u MMF-u i dodali da se većina zemalja u regionu suočava sa preprekama u vidu visokog javnog duga, a da neke imaju i velike budžetske deficite.

Zbog tih nedostataka stručnjaci ove međunarodne finansijske institucije su preporučili zemljama zapadnog Balkana da bolje planiraju projekte, koriste donacije i ojačaju regionalnu saradnju.

- Zemlje treba da razmotre i mogućnost štednje u oblasti troškova koji se ponavljaju kako bi pronašle izvore za finansiranje skupih projekata. Vlade mogu stvoriti dodatni manevarski prostor proširenjem poreske osnovice, odnosno jačanjem poreske usklađenosti, što rezultira boljom naplatom prihoda - navedeno je u preporukama.

Stav MMF-a je da države ne smiju ugroziti svoju sveukupnu makroekonomsku stabilnost prekomjerno ambicioznim ili loše izvedenim projektima javne infrastrukture.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS ističu da na osnovu strateških dokumenata planiraju i realizuju projekte u oblasti putne infrastrukture.

- Neki od tih projekata su u završnoj fazi, a neki novi stižu na realizaciju. Nastavljamo sa gradnjom mreže autoputeva i to će se odraziti i na sveukupan razvoj RS - naveli su u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

Preporuke MMF-a

* Ojačati kapacitete za planiranje i sprovođenje projekata

* Poboljšati regionalnu koordinaciju

* Obezbijediti bolju naplatu prihoda

* Očuvati makroekonomsku stabilnost tokom realizacije projekata

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana