Ambasada SAD: Podržavamo suštinsku ulogu OHR

G.S.
Ambasada SAD: Podržavamo suštinsku ulogu OHR

SARAJEVO - Ambasada SAD u BiH poručila je danas da SAD u potpunosti podržavaju suštinsku ulogu i mandat Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR), u saopštenju povodom odluke političkih partija iz RS da ne učestvuju u radu državnih institucija BiH zbog odluke visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

“Samo uz učešće u radu svih nivoa vlasti, političari iz bilo kojeg entiteta mogu vratiti građanima nadu i izgraditi solidniju osnovu za ekonomski rast”, navodi se u odgovoru ambasade SAD za Radio slobodna Evropa (RSE) na upit o odluci političkih partija iz RS.

Iz ambasade su ocijenili da je najbolji način na koji političari mogu služiti svojim biračima fokusiranje na ekonomske, antikorupcijske i reforme iz oblasti vladavine prava koje će donijeti veći prosperitet, umjesto izolacije, i učiniti napredak na evropskom putu BiH.

“SAD u cijelosti podržavaju suštinsku ulogu i mandat OHR, pa se unapred radujemo saradnji sa dolazećim visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom'''', dodaju iz ambasade SAD u BiH.

Ambasada je u odgovoru naglasila i podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu “koji je potvrdio suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao jedinstvene nezavisne države, sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, građanima i ostalima”.

Navodi se i kako su počinioci zločina pojedinci, a ne društvo ili zajednica u cjelini.

“Mi dijelimo stavove koje je iznijela specijalna savjetnice UN za prevenciju genocida i ratnih zločina Alis Vairimu Nderitu da su počinioci zločina pojedinci, a ne društvo ili zajednica u cijelini, te da su lideri, politički, vjerski i vođe zajednica, kao i prosvijetni radnici i mediji, odgovorni da vode put konstruktivnog dijaloga koji se zasniva na povjerenju, poštovanju i dostojanstvu”, dodaje se

Ocijenili su i da će “poštovanje svih žrtava, kao pitanje opšteprihvaćenih ljudskih prava i odbijanje politizacije patnje, doprinjeti pomirenju koje je potrebno da bi BiH krenula naprijed”.

Predstavnici političkih stranaka iz RS donijeli su odluku da od ponedjeljka, 26. jula, neće učestvovati u radu i odlučivanju državnih institucija u BiH, odnosno u Parlamentu BiH, Savjetu ministara i Predsjedništvu BiH, dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana