Амбасада САД: Подржавамо суштинску улогу ОХР

Г.С.
Амбасада САД: Подржавамо суштинску улогу ОХР

САРАЈЕВО - Амбасада САД у БиХ поручила је данас да САД у потпуности подржавају суштинску улогу и мандат Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР), у саопштењу поводом одлуке политичких партија из РС да не учествују у раду државних институција БиХ због одлуке високог представника Валентина Инцка да наметне закон о забрани негирања геноцида.

“Само уз учешће у раду свих нивоа власти, политичари из било којег ентитета могу вратити грађанима наду и изградити солиднију основу за економски раст”, наводи се у одговору амбасаде САД за Радио слободна Европа (РСЕ) на упит о одлуци политичких партија из РС.

Из амбасаде су оцијенили да је најбољи начин на који политичари могу служити својим бирачима фокусирање на економске, антикорупцијске и реформе из области владавине права које ће донијети већи просперитет, умјесто изолације, и учинити напредак на европском путу БиХ.

“САД у цијелости подржавају суштинску улогу и мандат ОХР, па се унапред радујемо сарадњи са долазећим високим представником Кристијаном Шмитом'''', додају из амбасаде САД у БиХ.

Амбасада је у одговору нагласила и подршку Дејтонском мировном споразуму “који је потврдио суверенитет и територијални интегритет БиХ као јединствене независне државе, са два ентитета, три конститутивна народа, грађанима и осталима”.

Наводи се и како су починиоци злочина појединци, а не друштво или заједница у цјелини.

“Ми дијелимо ставове које је изнијела специјална савјетнице УН за превенцију геноцида и ратних злочина Алис Ваириму Ндериту да су починиоци злочина појединци, а не друштво или заједница у цијелини, те да су лидери, политички, вјерски и вође заједница, као и просвијетни радници и медији, одговорни да воде пут конструктивног дијалога који се заснива на повјерењу, поштовању и достојанству”, додаје се

Оцијенили су и да ће “поштовање свих жртава, као питање општеприхваћених људских права и одбијање политизације патње, доприњети помирењу које је потребно да би БиХ кренула напријед”.

Представници политичких странака из РС донијели су одлуку да од понедјељка, 26. јула, неће учествовати у раду и одлучивању државних институција у БиХ, односно у Парламенту БиХ, Савјету министара и Предсједништву БиХ, док се не ријеши питање наметнутог закона о забрани негирања геноцида у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана