Alumina pred novom blokadom

Goran Maunaga
Alumina pred novom blokadom

Zvornik - Osnovni sud u Zvorniku dao je zeleno svjetlo na zahtjev fočanske firme "Pavgord" da bude nastavljen izvršni postupak protiv zvorničke kompanije "Alumina" kojim pokušava da naplati 155 miliona KM bez obzira na odluke drugih sudova kojima je to zabranjeno.

Odluka Osnovnog suda je korak ka ponovnoj skoro izvjesnoj nezakonitoj blokadi računa "Alumine".

- "Pavgord" je zatražio nastavak izvršnog postupka. Izvršni postupak u toku - naveo je u odgovoru "Glasu Srpske" službenik za informisanje zvorničkog Osnovnog suda Čedo Jović.

On nije odgovorio na pitanje da li je "Pavgord" zatražio i blokadu računa "Alumine" i da li će sudija Jelena Todorović, koja je već jednom mimo odluka drugih sudova odobrila pljenidbu novca, ponovo postupiti na identičan način.

Ustavni sud BiH nedavno je odbio apelaciju "Alumine" i dozvolio "Pavgordu" da učestvuje u izvršnom postupku, ali se nije bavio pitanjem da li "Pavgord" može da naplati nepostojeći dug litvanske Ukio banke u iznosu od 155 miliona maraka. Okružni privredni sud u Bijeljini i Viši privredni sud u Banjaluci prije toga su donijeli odluke da taj dug, koji je ranije otkupio "Pavgord" za 6,4 miliona evra, ne postoji.

Branilac "Alumine" Vladimir Milošević potvrdio je da je Osnovni sud u Zvorniku donio zaključak kojim nastavlja izvršni postupak protiv "Alumine", kojoj je najveći problem zloupotreba pričinjena upisom zaloga na njenoj imovini u korist Ukio banke, na osnovu čega "Pavgord" i pokušava da nezakonito od "Alumine" naplati 155 miliona maraka.

- Izvršenje protiv "Alumine" je rijetko apsurdan postupak ako se uzme u obzir da su blokada računa i prodaja nepokretnosti te kompanije ranije zabranjeni u ovom postupku odlukama Okružnog privrednog suda u Bijeljini i Višeg privrednog suda u Banjaluci. U međuvremenu je pravosnažno odlučeno i da ne postoji potraživanje 155 miliona, kao ni zalog Ukio banke prema Fabrici glinice "Birač", čija je "Alumina" kćerka-firma - kaže Milošević.

U "Alumini" kažu da su se obistinili njihovi strahovi da će Todorovićeva odobriti "Pavgordov" zahtjev za nastavak izvršnog postupka i da će donijeti odluku o blokadi njihovog računa, što je uradila i ranije, zanemarujući odluke sudova u Bijeljini i Banjaluci.

Račun "Alumine" bio je blokiran od 12. do 26. aprila 2017. godine na zahtjev "Pavgorda", zbog čega je kompanija pretrpjela višemilionsku štetu.

Apel za spas

Vladimir Milošević je zaključio da je izvršni postupak protiv "Alumine" pravno neutemeljen i nezakonit.

- Apelujemo na pravnu državu da otkloni nezakonitosti i procesuira lica koja su dovela do situacije koja najveći privredni resurs RS vodi u propast - rekao je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana