Advokat Miodrag Stojanović: Hag se pere od smrti Praljka

Goran Maunaga
Advokat Miodrag Stojanović: Hag se pere od smrti Praljka

Hag - Sekretarijat Haškog tribunala pokrenuo je u petak stručnu provjeru unutrašnjeg rada tog suda koja će se odvijati odvojeno od istrage koju sprovode holandske vlasti o samoubistvu bivšeg komandanta Glavnog štaba HVO-a Slobodana Praljka, koji je nakon izricanja presude u sudnici popio otrov.

Iz Haškog tribunala je saopšteno da je provjera pokrenuta u skladu sa standardnim procedurama i da će je voditi sudija iz Gambije Hasan B. Dželou, koji je bivši tužilac Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

- Cilj ovog postupka je procjena procedura i davanje preporuka koje u budućnosti mogu pomoći drugim sudovima. Rezultati će biti stavljeni na uvid javnosti - navedeno je u saopštenju Haškog tribunala.

Advokat Miodrag Stojanović, koji je u Hagu bio u timu odbrane generala Ratka Mladića, kaže da je interna kontrola pokrenuta zbog pokušaja pranja od očiglednih propusta u procedurama Haškog tribunala, koje su dovele do samoubistva Praljka.

- Ta provjera odnosiće se samo na taj dio procedura i postupaka u bezbjednosnim elementima. To neće biti nikakvo otvaranje istraga u ostalim sumnjivim slučajevima, poput smrti optuženih u haškim ćelijama ili nedozvoljavanja da domaći ljekari pregledaju Mladića i hrvatsku šestorku dok im ne budu izrečene i objavljene presude - kaže Stojanović.

On je uvjeren da je to put na čijem je kraju ocjena da Haški tribunal radi po svim procedurama i da nema propusta.

- Studioznija istraga trebalo je da bude pokrenuta još kad je u Ševeningenu 2006. godine samoubistvo vješanjem izvršio bivši premijer Republike Srpske Krajine Milan Babić ili kada je od posljedica srčanog udara, takođe 2006. godine, podlegao predsjednik Srbije Slobodan Milošević - kaže Stojanović.

Dodaje da su tada obavili istragu i napisali izvještaje, ali da je sve stalo na tome.

- U Tribunalu kontrolišu i provjeravaju sami sebe i svoj rad pa je normalno da iznesu pozitivne ocjene. Urade oni istragu, ali njen kvalitet je više nego pod znakom pitanja. Tako će biti i sa provjerom slučaja „Praljak“ iako su propusti toliko očigledni da ih ne mogu prikriti, ni reći da ih nije bilo. Za potpunu istinu reviziju bi trebalo da uradi neko treći - rekao je Stojanović.

Provjera unutrašnjeg rada Haškog tribunala počeće sljedeće sedmice, a izvještaj će biti sastavljen prije njegovog zatvaranja 31. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana