Zelenski: Ukrajina će predstaviti Rusiji konkretne mjere na drugom mirovnom samitu

Tanjug
Zelenski: Ukrajina će predstaviti Rusiji konkretne mjere na drugom mirovnom samitu

BIRGENŠTOK - Ukrajina će predstaviti Rusiji konkretne mjere za postizanje mirovnog rješenja sukoba u Ukrajni na drugom mirovnom samitu, izjavio je danas u Švajcarskoj na globalnoj Mirovnoj konferenciji o Ukrajini predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Govoreći na plenarnom sastanku samita, Zelenski je rekao prisutnima da Rusija nije zainteresovana za mir i da bi učesnici samita trebalo zajedno da odluče kako postići mir "na istinski trajan način" i u skladu sa Poveljom UN, prenosi Kijev Indipendent.

-Kada plan akcije bude na stolu, dogovoren od svih i transparentan za sve, tada će biti dostavljen i predstavnicima Rusije, tako da na drugom mirovnom samitu možemo označiti stvarni kraj rata - rekao je Zelenski.

Preko 100 predstavnika zemalja i međunarodnih organizacija prisustvuje mirovnom samitu koji se održava u gradu Birgenštoku nedaleko od Luzerna.

Zvanični Kijev se nada da će razviti novi zajednički mirovni plan na osnovu mirovnog prijedloga u 10 koraka ukrajinskog predsjednika Zelenskog.

- Naši najvažniji ciljevi ovog vikenda su da inspirišemo proces koji će dovesti do okvira za sveobuhvatan, pravičan i trajan mir za Ukrajinu na osnovu međunarodnog prava i Povelje UN - rekla je švajcarska predsjednica Viola Amherd i istakla da je mirovni proces koji ne uključuje Rusiju "nemoguć".

               

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana