Зеленски: Украјина ће представити Русији конкретне мјере на другом мировном самиту

Танјуг
Зеленски: Украјина ће представити Русији конкретне мјере на другом мировном самиту

БИРГЕНШТОК - Украјина ће представити Русији конкретне мјере за постизање мировног рјешења сукоба у Украјни на другом мировном самиту, изјавио је данас у Швајцарској на глобалној Мировној конференцији о Украјини предсједник Украјине Володимир Зеленски.

Говорећи на пленарном састанку самита, Зеленски је рекао присутнима да Русија није заинтересована за мир и да би учесници самита требало заједно да одлуче како постићи мир "на истински трајан начин" и у складу са Повељом УН, преноси Кијев Индипендент.

-Када план акције буде на столу, договорен од свих и транспарентан за све, тада ће бити достављен и представницима Русије, тако да на другом мировном самиту можемо означити стварни крај рата - рекао је Зеленски.

Преко 100 представника земаља и међународних организација присуствује мировном самиту који се одржава у граду Биргенштоку недалеко од Лузерна.

Званични Кијев се нада да ће развити нови заједнички мировни план на основу мировног приједлога у 10 корака украјинског предсједника Зеленског.

- Наши најважнији циљеви овог викенда су да инспиришемо процес који ће довести до оквира за свеобухватан, правичан и трајан мир за Украјину на основу међународног права и Повеље УН - рекла је швајцарска предсједница Виола Амхерд и истакла да је мировни процес који не укључује Русију "немогућ".

               

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана