Zarobljen rođak Bašara al Asada

Agencije
Zarobljen rođak Bašara al Asada

Moskva - Sirijski pobunjenici tvrde da su uhvatili Husama al Asada, rođaka predsjednika Bašara al Asada, javila je saudijska televizijska stanica Al Arabija. Asadovog rođaka uhapsila je brigada Al faruk pri Slobodnoj sirijskoj armiji (FSA), rekao je šeik Adnan al Arur, sunitski muslimanski sveštenik i vođa salafista u Siriji na svom nalogu na "tviteru", javile su agencije.

- Husam al Asad, rođak Bašara je zarobljen - rekao je Arur, ne iznoseći detalje.

Arur (73) pobjegao je iz Sirije u vrijeme vladavine Hafeza al Asada nakon masakra iz 1982. godine u njegovom rodnom gradu Hama i od tada živi u Saudijskoj Arabiji.

On je postao jedan od simbola sirijskog ustanka protiv režima Asada, navodi RIA Novosti.

U dosadašnjim sukobima u Siriji poginulo je 20.000 ljudi.

 UN su saopštile da je poginulo 18.000 ljudi.

Zapad se zalaže za zbacivanje predsjednika Bašara al Asada, dok Rusija i Kina pokušavaju da spriječe strano uplitanje u rješavanje sukoba u Siriji, uz tvrdnju da su Asadov režim i opozicija krivi za krvoproliće.

Sirija: Za 24 časa poginulo 80 osoba

U posljednja 24 časa, u Siriji je poginulo 80 osoba, saopštili su aktivisti za ljudska prava, pri čemu je najviše žrtava bilo u Damasku, javile su agencije.

U prestonici su nastradale 33 osobe, a poginulih je bilo i u gradovima Homsu i Alepu.

Novinska mreža Damaska (SNN) saopštila je da je Oslobodilačka vojska Sirije u naselju Maden, u gradu Raka na sjeveru Sirije, zarobila mnogo vojnika sirijskog režima.

U topovskoj paljbi snaga sirijskog režima oštećeno je i srušeno više desetina kuća u naselju Haratan u Alepu, a u naselju Ensari u istom gradu izbio je sukob Oslobodilačke vojske Sirije i snaga bezbjednosti.

Pobunjenici iz redova Oslobodilačke vojske Sirije uništili su nekoliko kontrolnih punktova u Alepu, koji su bili pod nadzorom vladinih snaga.

Aktivisti navode da su pobunjenici ostvarili znatan napredak u Alepu i da su vladine snage pretrpjele veće gubitke.

Turska-Sirija: I dalje napeto

Zbog sve većih tenzija u odnosima Turske i Sirije, SAD su izrazile zabrinutost da bi sukobi mogli da se prošire i na susjedne zemlje.

Njemačka je nešto optimističnija i vjeruje da se situacija neće dodatno pogoršati.

Turska vojska je u subotu uzvratila vatru nakon što je jedna minobacačka granata, ispaljena sa teritorije Sirije, pala u oblasti na jugu Turske, javljaju zapadne novinske agencije, pozivajući se na tursku državnu agenciju Anadolija.

Granata je pala u provinciji Hataj blizu pograničnog sela Guveči, tokom intenzivne borbe između snaga režima sirijskog predsednika Bašara el-Asada i opozicionih snaga u sirijskoj provinciji Idlib.

Kako je javila je sirijska državna televizija, sirijska vojska je ubila četvoro Turaka u grupi stranih pobunjeničkih boraca sa kojom se sukobila u centru grada Alepa.

- Sirijske režimske snage su razorile dva vozila puna puškomitraljeza i sedam 'mercedesa' u kojima su se nalazili teroristi, među kojima je bilo i četvoro Turaka u četvrti Bustan al-Kasr u centru Alepa - javila je televizija.

Američki sekretar za odbranu Leon Paneta ocenio je da kontinuirana razmena artiljerijske vatre između Sirije i Turske podstiče bojazni da bi konflikt mogao da eskalira i proširi se na susedne zemlje.

Paneta, koji se nalazi u poseti Peruu, istakao je da SAD koriste diplomatske kanale kako bi izrazile zabrinutost zbog sukoba dvije države, u nadi da se on neće proširiti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila uvjerenje da će Turska i NATO ispoljiti prisebnost, kako ne bi došlo do pogoršanja situacije nakon nedavnog sirijskog napada na turski grad Akčakale.

- Iskreno se nadam da će vlasti Turske i predstavnici NATO snaga pokazati visok stepen prisebnosti i uzdržanosti kako se ne bi dodatno zakomplikovala situacija na tom području - kazala je Merkelova na sastanku koji je organizovao omladinski pokret njene Hrišćansko-demokratske unije u njemačkom gradu Roštoku.

Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu je, u međuvremenu, izjavio da je potpredsednik Sirije Faruk Šara "razuman čovjek" koji bi mogao da zamijeni predsjednika Bašara Asada kao lider prelazne vlade, sa ciljem okončanja građanskog rata u toj zemlji.

- Faruk Šara je razuman i savjestan čovjek i nije učestvovao u pokoljima. Niko ne poznaje sirijski sistem bolje od njega - rekao je Davutoglu turskoj državnoj televiziji TRT.

Odnosi Ankare i Damaska, koji su napeti još od početka pobune u Siriji u martu 2011. godine, drastično su se pogoršali kada je prošle nedjelje od granata ispaljenih sa sirijske teritorije stradalo pet turskih seljaka.

Turska, koja ima granicu sa Sirijom dugu 900 kilometara i ugostila je skoro 100.000 sirijskih izbjeglica, otvoreno podržava pobunjeničku Sirijsku oslobodilačku armiju i traži zbacivanje Asada sa vlasti.

SAD: Moguće širenje sukoba

Američki ministar odbrane Leon Paneta izrazio je zabrinutost da bi razmene vatre između Sirije i Turske mogao da dovede do širenja sukoba na susjedne zemlje.

Paneta je tokom posjete Peruu rekao da su SAD preko diplomatskih kanala prenele zabrinutost zbog borbi u nadi da se neće dalje širiti.

Turski premijer Redžip Tajip Ergdogan rekao je prije dva dana da Turska ne želi rat sa Sirijom, ali da neće oklijevati da odgovori na napade i da će režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada platiti “visoku cijenu” ako bude novih incidenata.

Turska i Sirija razmjenile su i juče artiterijsku vatru pošto su se sirijski pobunjenici sukobili sa snagama Asadovog režima blizu granice. Turske i sirijske snage razmjenjuju vatru četiri dana zaredom, od napada na turski grad Akčakale, u kojem je poginulo petoro civila. Na taj napad Ankara je odgovorila gađanjem sirijskih vojnih položaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana