Rojters: Izraelska policija upala u kancelariju Al Džazire u Jerusalimu

Tanjug, Srna
Rojters: Izraelska policija upala u kancelariju Al Džazire u Jerusalimu

JERUSALIM - Izraelska policija danas je upala u hotelsku sobu u Jerusalimu koju Al Džazira koristi kao kancelariju, nakon odluke vlade Izraela da zatvori tu TV stanicu u vlasništvu Katara, rekli su izraelski zvaničnik i izvor u Al Džaziri za Rojters.

Na internetu je objavljen video-snimak na kojem se vide policajci u civilu kako demontiraju opremu za snimanje u zgradi za koju je izvor Al Džazire rekao da se nalazi u Istočnom Jerusalimu.

Kabinet premijera Benjamina Netanjahua doneo je ranije danas odluku o zatvaranju Al Džazire u Izraelu sve dok traje rat u Pojasu Gaze, navodeći da katarska televizijska mreža ugrožava nacionalnu bezbjednost Izraela.

Al Džazira je ovaj potez okarakterisala kao ''kriminalan'' i odbacila optužbe o ugrožavanju bezbjednosti kao ''opasnu i smiješnu laž'' koja ugrožava novinare te televizije, dodajući da će preduzeti pravne mjere.

Al Džazira je kritikovala izraelsku vojsku operaciju u Gazi, odakle je izvještavala tokom cijelog rata između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, navodi Rojters.

Ta TV stanica je ranije saopštila da su izraelske vlasti ciljale i ubile novinare Al Džazire u Gazi, uključujući Samera Abu Daku i Hamzu Al-Dahduha, sina poznatog novinara Al Džazire, Vaela Al-Dahuha.

Izrael je negirao ove optužbe Al Džazire.

Glavni izraelski provajder kablovske televizije obustavio je emitovanje informativne televizije Al Džazira, ukazujući na zabranu kanala koju je danas usvojila Vlada.

Kablovska kompanija "Hot" prekinula je emitovanje Al Džazire na engleskom i arapskom jeziku u popodnevnim časovima.

-U skladu sa odlukom Vlade, emiter Al Džazira se ne prikazuje u Izraelu - navodi se u poruci na ekranu.

Internet sajtovi Al Džazire na arapskom i engleskom jeziku i dalje funkcionišu u Izraelu, a stanica i dalje može da se gleda uživo na "Jutjubu" na oba jezika, prenio je AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana