Zaharova: Nema dokaza za tvrdnje Alijanse o špijuniranju

Srna
Foto: Agencije

MOSKVA - NATO nema dokaze koji pokazuju da su protjerani radnici ruske diplomatske misije pri Alijansi bili umiješani u bilo kakve maligne aktivnosti, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je na "Telegramu" napisala da treba biti svjestan činjenice da NATO sistematski upropaštava odnose sa Rusijom i da koristi logiku Hladnog rata. "Isto tako, treba da se sjetimo da je značajna uloga generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga u tom destruktivnom protestu.

Na kraju, treba da imamo na umu da nema dokaza o aktivnostima Rusa koje je Alijansa protjerala", navela je Zaharova, komentarišući izjave Stoltenberga o razlozima protjerivanja članova ruske misije.

Zaharova je naglasila da Stoltenberg treba da se zapita koliko u svijetu ima predstavnika članica NATO-a koji su se prerušili u diplomate i novinare, a uključeni su u špijunske aktivnosti, javio je TASS. "Ukoliko to smtrate nedopustivim, onda opozovite obavještajne opreativce zemalja NATO-a iz Rusije", dodala je ona. Stoltenberg je ranije branio odluku o protjerivanju ruskih diplomata, rekavši da je ona donesena na osnovu obavještajnih podataka.

On, u isto vrijeme, nije pomenuo bilo kakve dokaze za optužbe usmjerene ka Rusiji. NATO je 6. oktobra saopštio da smanjuje broj zaposlenih u ruskoj misiji pri Alijansi sa 20 na 10. Akreditacija je oduzeta od osmoro diplomata, dok su dva radna mjesta ukinuta. Pored toga, Alijansa je zatražila da diplomate napuste Brisel do kraja oktobra.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana