Usvojen plan o jedinstvenom sistemu korporativnog poreza u EU

Srna
Usvojen plan o jedinstvenom sistemu korporativnog poreza u EU

BRISEL - Evropska komisija danas je usvojila plan za jedinstven sistem korporativnog poreza, čime će biti ostvaren ekonomski rast, i pomoći će u stvaranju poštenijeg i stabilnijeg društva, saopšteno je iz Komisije.

Potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao je da su ovim potezom “formirane osnove za korporativni poreski sistem u Evropi koji odgovara 21. vijeku”.

“Oporezivanje treba da drži korak sa rastućim privredama i prioritetima. Naše poreske regulative podržavaju oporavak, transparentnost i sprečavaju utaju poreza”, istakao je Dombrovskis.

Evropska komisija predložila je da određene veće kompanije koje rade u EU objave efikasnije poreske stope kako bi se obezbijedila veća transparentnost i, takođe, nove antiporeske mjere da bi se izbjegla upotreba “nepostojećih” firmi.

Cilj je podrška ekonomskom oporavku EU nakon pandemije rješavanjem pristrasnosti prema akcionom kapitalu u aktuelnom korporativnom oporezivanju koje više favorizuje finansiranje dugovanja kompanije od finansiranja akcija.

Prijedlogom se ohrabruju kompanije da finansiraju aktivnosti putem akcionog kapitala, a ne da se zadužuju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana