Усвојен план о јединственом систему корпоративног пореза у ЕУ

Срна
Усвојен план о јединственом систему корпоративног пореза у ЕУ

БРИСЕЛ - Европска комисија данас је усвојила план за јединствен систем корпоративног пореза, чиме ће бити остварен економски раст, и помоћи ће у стварању поштенијег и стабилнијег друштва, саопштено је из Комисије.

Потпредсједник Европске комисије Валдис Домбровскис рекао је да су овим потезом “формиране основе за корпоративни порески систем у Европи који одговара 21. вијеку”.

“Опорезивање треба да држи корак са растућим привредама и приоритетима. Наше пореске регулативе подржавају опоравак, транспарентност и спречавају утају пореза”, истакао је Домбровскис.

Европска комисија предложила је да одређене веће компаније које раде у ЕУ објаве ефикасније пореске стопе како би се обезбиједила већа транспарентност и, такође, нове антипореске мјере да би се избјегла употреба “непостојећих” фирми.

Циљ је подршка економском опоравку ЕУ након пандемије рјешавањем пристрасности према акционом капиталу у актуелном корпоративном опорезивању које више фаворизује финансирање дуговања компаније од финансирања акција.

Приједлогом се охрабрују компаније да финансирају активности путем акционог капитала, а не да се задужују.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана