Ujedinjene nacije upozoravaju: Moguća nestašica hrane zbog korone

Agencije
Ujedinjene nacije upozoravaju: Moguća nestašica hrane zbog korone

LONDON - Specijalizovana Agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) upozorila je na potencijalnu nestašicu hrane u svijetu, jer su neke zemlje u okviru mjera za borbu protiv pandemije “kovida 19” uvele protekcionističke mjere, uključujući zabranu izvoza određenih proizvoda kako bi zadovoljile rastuću domaću potražnju.

- Najgore što može da se dogodi je da vlade ograniče protok prehrambenih proizvoda - rekao je Maksimo Torero, glavni ekonomista u FAO, dodajući da će se svijet uskoro možda suočiti sa posljedicama takvih poteza.

Primjera radi, Rusija je zaustavila izvoz heljde i drugih žitarica na deset dana počev od 20. marta, a susjedni Kazahstan je slijedio ruski primjer i uveo ograničenja na izvoz pšeničnog brašna, heljde, šećera, nekoliko vrsta povrća i suncokretovog ulja, prenosi Raša tudej.

Zvaničnik UN upozorava da protekcionističke mjere i trgovinske barijere samo pogoršavaju situaciju, stvarajući “ekstremnu nestabilnost”.

Drugi problem je taj što nekim zemljama sada nedostaje radna snaga za žetvu usjeva, djelimično zbog zatvaranja granica i mjera izolacije i ograničenja kretanja.

Pošto virus korona hara Evropom, poljoprivrednici u Francuskoj, Španiji i Italiji ukazuju na problem da će voće i povrće brzo sazreti i ostati da truli ako se situacija ne promijeni, prenosi “Blumberg”. Uzgajivači jagoda već su suočeni sa tim problemom, a slična situacija će zadesiti i proizvođače zelene salate i paradajza, luka i graška…

- Virus korona utiče na radnu snagu i logistički problemi postaju sve važnije pitanje - rekao je Torero, prema pisanju “Gardijana”.

Da ne bi propale tone žitarica na njivama, Njemačka, kojoj nedostaje oko 300.000 radnika, otvorila je specijalni veb-sajt kako bi okupila na jednom mjestu poljoprivrednike koji imaju probleme i one koji mogu da pomognu.

Obični građani i sami doprinose pojačanoj nestašici tako što stvaraju zalihe hrane u količinama koje ne mogu ni da budu pojedene prije nego što im istekne rok trajanja. Panična kupovina samo produbljuje krizu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana