Уједињене нације упозоравају: Могућа несташица хране због короне

Агенције
Уједињене нације упозоравају: Могућа несташица хране због короне

ЛОНДОН - Специјализована Агенција Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО) упозорила је на потенцијалну несташицу хране у свијету, јер су неке земље у оквиру мјера за борбу против пандемије “ковида 19” увеле протекционистичке мјере, укључујући забрану извоза одређених производа како би задовољиле растућу домаћу потражњу.

- Најгоре што може да се догоди је да владе ограниче проток прехрамбених производа - рекао је Максимо Тореро, главни економиста у ФАО, додајући да ће се свијет ускоро можда суочити са посљедицама таквих потеза.

Примјера ради, Русија је зауставила извоз хељде и других житарица на десет дана почев од 20. марта, а сусједни Казахстан је слиједио руски примјер и увео ограничења на извоз пшеничног брашна, хељде, шећера, неколико врста поврћа и сунцокретовог уља, преноси Раша тудеј.

Званичник УН упозорава да протекционистичке мјере и трговинске баријере само погоршавају ситуацију, стварајући “екстремну нестабилност”.

Други проблем је тај што неким земљама сада недостаје радна снага за жетву усјева, дјелимично због затварања граница и мјера изолације и ограничења кретања.

Пошто вирус корона хара Европом, пољопривредници у Француској, Шпанији и Италији указују на проблем да ће воће и поврће брзо сазрети и остати да трули ако се ситуација не промијени, преноси “Блумберг”. Узгајивачи јагода већ су суочени са тим проблемом, а слична ситуација ће задесити и произвођаче зелене салате и парадајза, лука и грашка…

- Вирус корона утиче на радну снагу и логистички проблеми постају све важније питање - рекао је Тореро, према писању “Гардијана”.

Да не би пропале тоне житарица на њивама, Њемачка, којој недостаје око 300.000 радника, отворила је специјални веб-сајт како би окупила на једном мјесту пољопривреднике који имају проблеме и оне који могу да помогну.

Обични грађани и сами доприносе појачаној несташици тако што стварају залихе хране у количинама које не могу ни да буду поједене прије него што им истекне рок трајања. Панична куповина само продубљује кризу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана