Uhapšeno 23 u istrazi o namještanju utakmica u Španiji

Tanjug
Uhapšeno 23 u istrazi o namještanju utakmica u Španiji

MADRID - Ukupno 23 člana sindikata kladioničara uhapšena su zbog sumnje da su namještali fudbalske utakmice Kraljevske fudbalske federacije Španije, Gibraltarske nacionalne lige i Lige Andore.

Među uhapšenima je i nekoliko fudbalera za koje se sumnja da zloupotrebom položaja upravljali ishodom utakmica u kojima su učestvovali, navodi se na sajtu Evropola.

Poznatu kao Operacija Konifera, ovu istragu o namještanju utakmica sprovela je španska nacionalna policija (Policia Nacional) u zajedničkoj operaciji sa Evropolom i INTERPOL-om.

U ovom slučaju se trenutno istražuje ukupno 30 fudbalskih utakmica, a procenjuje se da je ostvarena dobit više od pola miliona evra.

Na vrhu kriminalne strukture bila su dvojica posrednika koji su imali bliske veze sa fudbalerima koji su bili odgovorni za koordinaciju nameštanja utakmica, dok su korumpirani sportisti davali povjerljive informacije kako bi uticali na utakmice.

Ova organizovana kriminalna grupa se oslanjala i na "mazge" koje su se kladile na utakmice i prikupljale novčane nagrade, kao i na mrežu nabavljača odgovornih za obezbeđivanje identiteta za onlajn klađenje na nameštene utakmice.

Nabavljačima je isplaćeno između 4.000 i 24.000 evra po onlajn nalogu. Koristili su šifrovana sredstva komunikacije kako bi izbjegli policijsku istragu.

Ova hapšenja su se dogodila u novembru 2022. u nekoliko španskih provincija - Badahoz, Kadiz, Siudad Real, Kordoba, Tenerife i u autonomnom gradu Seuta - i nakon hapšenja još 21 člana iste kriminalne organizacije 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana