Ухапшено 23 у истрази о намjештању утакмица у Шпанији

Танјуг
Ухапшено 23 у истрази о намjештању утакмица у Шпанији

МАДРИД - Укупно 23 члана синдиката кладионичара ухапшена су због сумње да су намjештали фудбалске утакмице Краљевске фудбалске федерације Шпаније, Гибралтарске националне лиге и Лиге Андоре.

Међу ухапшенима је и неколико фудбалера за које се сумња да злоупотребом положаја управљали исходом утакмица у којима су учествовали, наводи се на сајту Европола.

Познату као Операција Конифера, ову истрагу о намjештању утакмица спровела је шпанска национална полиција (Полициа Национал) у заједничкој операцији са Европолом и ИНТЕРПОЛ-ом.

У овом случају се тренутно истражује укупно 30 фудбалских утакмица, а процењује се да је остварена добит више од пола милиона евра.

На врху криминалне структуре била су двојица посредника који су имали блиске везе са фудбалерима који су били одговорни за координацију намештања утакмица, док су корумпирани спортисти давали повjерљиве информације како би утицали на утакмице.

Ова организована криминална група се ослањала и на "мазге" које су се кладиле на утакмице и прикупљале новчане награде, као и на мрежу набављача одговорних за обезбеђивање идентитета за онлајн клађење на намештене утакмице.

Набављачима је исплаћено између 4.000 и 24.000 евра по онлајн налогу. Користили су шифрована средства комуникације како би избjегли полицијску истрагу.

Ова хапшења су се догодила у новембру 2022. у неколико шпанских провинција - Бадахоз, Кадиз, Сиудад Реал, Кордоба, Тенерифе и у аутономном граду Сеута - и након хапшења још 21 члана исте криминалне организације 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана