U srijedu statusna konferencija Tačiju i ostalum teroristima

Srna
U srijedu statusna konferencija Tačiju i ostalum teroristima

BEOGRAD - Za srijedu, 19. maj, zakazana je statusna konferencija u procesu protiv nekadašnjeg glavnog komandanta terorističke OVK Hašima Tačija i još trojice njegovih nekadašnjih bliskih saradnika optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji među kojima i 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, te političkih protivnika.

Na konferenciji će predstavnici tužilaštva i njihovi advokati raspravljati o napretku postupka i objelodanjivanju dokaza istraga koje su u toku, a od čijeg okončanja zavisi i početak predstojećeg suđenja, a optuženi ne moraju da joj lično prisustvuju.

Optuženi će, najvjerovatnije kao i do sada, konferenciju pratiti video-linkom iz pritvorske jedinice, a njihove stavove i interese zastupaće njihovi branioci, prenosi Tanjug.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići uhapšeni su početkom novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru. Tači je prethodno podnio ostavku na funkciju predsjednika samoproglašenog Kosova i predao se.

Sva četvorica nekadašnjih komndanata terorističke OVK su optuženi za niz ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti i terete se za zločine širom 40 mjesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, a za šta im prijeti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici je navedeno da su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mjesta na Kosovu i Metohiji, kao i u Kukešu i Cahanu, u sjevernoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta djela izvršili su pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.

U optužnici se navodi da Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična djela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosmetu, koja su bila dio raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana