У сриједу статусна конференција Тачију и осталум терористима

Срна
У сриједу статусна конференција Тачију и осталум терористима

БЕОГРАД - За сриједу, 19. мај, заказана је статусна конференција у процесу против некадашњег главног команданта терористичке ОВК Хашима Тачија и још тројице његових некадашњих блиских сарадника оптужених за низ ратних злочина на Косову и Метохији међу којима и 100 убистава Срба, Рома и Албанаца, те политичких противника.

На конференцији ће представници тужилаштва и њихови адвокати расправљати о напретку поступка и објелодањивању доказа истрага које су у току, а од чијег окончања зависи и почетак предстојећег суђења, а оптужени не морају да јој лично присуствују.

Оптужени ће, највјероватније као и до сада, конференцију пратити видео-линком из притворске јединице, а њихове ставове и интересе заступаће њихови браниоци, преноси Тањуг.

Хашим Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи ухапшени су почетком новембра 2020. године и од тада су у Хагу у притвору. Тачи је претходно поднио оставку на функцију предсједника самопроглашеног Косова и предао се.

Сва четворица некадашњих комнданата терористичке ОВК су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човјечности и терете се за злочине широм 40 мјеста у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, а за шта им пријети казна доживотног затвора.

У оптужници је наведено да су кривична дјела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више мјеста на Косову и Метохији, као и у Кукешу и Цахану, у сјеверној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дјела извршили су припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дјела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Космету, која су била дио раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана