Tokio očekuje nastavak konstruktivnog dijaloga sa Moskvom

Srna
Foto: GS

TOKIO- Tokio očekuje nastavak konstruktivnog dijaloga sa Moskvom u vezi sa zajedničkim ekonomskim aktivnostima na južnim Kurilskim ostrvima, izjavio je japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši.

"Očekujemo da nastavimo konstruktivne konsultacije sa Rusijom u vezi sa tim pitanjem", rekao je Hajaši.

Hajaši je, u isto vrijeme, naglasio da su planovi Rusije da formira bescarinsku zonu na ostrvima i aktivni pozivi japanskim i kompanijama iz trećih zemalja da učestvuju u ekonomskom razvoju teritorija suprotni stavu Vlade Japana u vezi sa južnim Kurilskim ostrvima.

On je naglasio da se takvi planovi i pozivi posebno kose sa sporazumima lidera dvije zemlje o zajedničkim aktivnostima na četiri ostrva.

Hajaši je dodao da je Tokio u više navrata predstavio Moskvi svoj stav u vezi sa ostrvima, javio je TASS.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je da se pripreme amandmani u vezi sa paketom benefita i podsticaja za kompanije aktivne na Kurilskim ostrvima, uključujući izuzeće iz taksa na profit, vlasništvo, zemlju i transport. Usvajanje amandmana planirano je za avgust sljedeće godine.

Rusija i Japan decenijama pokušavaju da postignu mirovni sporazum nakon Drugog svjetskog rata, a glavni problem predstavlja to što obje strane polažu pravo na južna Kurilska ostrva, koje Tokio naziva Sjevernim teritorijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana