Токио очекује наставак конструктивног дијалога са Москвом

Срна
Foto: ГС

ТОКИО- Токио очекује наставак конструктивног дијалога са Москвом у вези са заједничким економским активностима на јужним Курилским острвима, изјавио је јапански министар спољних послова Јошимаса Хајаши.

"Очекујемо да наставимо конструктивне консултације са Русијом у вези са тим питањем", рекао је Хајаши.

Хајаши је, у исто вријеме, нагласио да су планови Русије да формира бесцаринску зону на острвима и активни позиви јапанским и компанијама из трећих земаља да учествују у економском развоју територија супротни ставу Владе Јапана у вези са јужним Курилским острвима.

Он је нагласио да се такви планови и позиви посебно косе са споразумима лидера двије земље о заједничким активностима на четири острва.

Хајаши је додао да је Токио у више наврата представио Москви свој став у вези са острвима, јавио је ТАСС.

Предсједник Русије Владимир Путин наредио је да се припреме амандмани у вези са пакетом бенефита и подстицаја за компаније активне на Курилским острвима, укључујући изузеће из такса на профит, власништво, земљу и транспорт. Усвајање амандмана планирано је за август сљедеће године.

Русија и Јапан деценијама покушавају да постигну мировни споразум након Другог свјетског рата, а главни проблем представља то што обје стране полажу право на јужна Курилска острва, које Токио назива Сјеверним територијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана