SZO: Opasnost od širenja majmunskih boginja u rizičnim grupama

Tanjug
Foto: Ilustracija

LONDON- Iz Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) danas su upozorili da bi "kontinuirana cirkulacija" virusa majmunskih boginja u svijetu mogla da rezultura intenzivnim širenjem tog virusa unutar grupa visokog rizika, kao što su trudnice, osobe sa oslabljenim imunitetom i djeca.

SZO navodi da se istražuju izvještaji o zaraženoj djeci, uključujući dva slučaja u Velikoj Britaniji, kao i da se prati situacija u Španiji i u Francuskoj iako nije zabilježen nijedan težak slučaj među oboljelima, prenosi Rojters.

Virus je do sada identifikovan u više od 50 novih zemalja izvan Afrike u kojoj su majmunske boginje endemska bolest.

"Zabrinut sam zbog trajne transmisije virusa jer to upućuje na zaključak da prisustvo virusa jača i da bi mogao da zahvati grupe visokog rizika, uključujući djecu, imunokompromitovane i trudnice", poručio je danas iz Ženeve generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Prema podacima SZO, od početka epidemije u maju evidentirano je više od 3.400 slučajeva majmunskih boginja i jedan smrtni slučaj i to uglavnom u Evropi među homoseksualnim muškarcima, ali i više od 1.500 oboljelih i 66 smrtnih slučajeva u zemljama u kojima se taj virus najčešće širi.

Prošle nedjelje SZO je zaključila da se epidemija nije raširila u toj mjeri da bi zahtijevala proglašenje vanredne situacije u javnom zdravstvu, što je najviši nivo uzbune.

Međutim, Tedros je poručio da SZO pažljivo prati epidemiološku situaciju i da će stručni komitet biti sazvan "što je prije moguće" kako bi se ponovo izvršila stručna procjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana