СЗО: Опасност од ширења мајмунских богиња у ризичним групама

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Из Свјетске здравствене организације (СЗО) данас су упозорили да би "континуирана циркулација" вируса мајмунских богиња у свијету могла да резултура интензивним ширењем тог вируса унутар група високог ризика, као што су труднице, особе са ослабљеним имунитетом и дјеца.

СЗО наводи да се истражују извјештаји о зараженој дјеци, укључујући два случаја у Великој Британији, као и да се прати ситуација у Шпанији и у Француској иако није забиљежен ниједан тежак случај међу обољелима, преноси Ројтерс.

Вирус је до сада идентификован у више од 50 нових земаља изван Африке у којој су мајмунске богиње ендемска болест.

"Забринут сам због трајне трансмисије вируса јер то упућује на закључак да присуство вируса јача и да би могао да захвати групе високог ризика, укључујући дјецу, имунокомпромитоване и труднице", поручио је данас из Женеве генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус.

Према подацима СЗО, од почетка епидемије у мају евидентирано је више од 3.400 случајева мајмунских богиња и један смртни случај и то углавном у Европи међу хомосексуалним мушкарцима, али и више од 1.500 обољелих и 66 смртних случајева у земљама у којима се тај вирус најчешће шири.

Прошле недјеље СЗО је закључила да се епидемија није раширила у тој мјери да би захтијевала проглашење ванредне ситуације у јавном здравству, што је највиши ниво узбуне.

Међутим, Тедрос је поручио да СЗО пажљиво прати епидемиолошку ситуацију и да ће стручни комитет бити сазван "што је прије могуће" како би се поново извршила стручна процјена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана