SZO će se zalagati za aktivniju ulogu u prevenciji naredne krize

Tanjug
SZO će se zalagati za aktivniju ulogu u prevenciji naredne krize

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da će se na sastanku odbora te organizacije ove nedelje zalagati za aktivniju ulogu u prevenciji naredne potencijalne globalne zdravstvene krize nakon pandemije Kovida-19, ali i da će pokušati da nađe načine za obezbjeđivanje budžeta kojim bi to finansirala.

Na sastanak u Ženevi biće program SZO za ovu godinu, kao i njen budžet, prenosi Rojters.

Kako su saopštili iz SZO, organizacija se su suočava sa dva ključna izazova: "svijetom koji očekuje više od svog vodećeg zdravstvenog tijela, ali koje još nije pokazao dovoljno spremnost da je finansira", prenosi Rojters.

"Fokus sastanka će u velikoj mjeri biti na programskom budžetu, a zatim na održivom finansiranju", rekao je na konferenciji za novinare direktor za upravljačka tijela SZO Timoti Armstrong, odgovarajući na pitanja o dnevnom redu.

SZO će tražiti rekordnih 6,86 milijardi dolara za budžet za period 2024-2025. godine, navodeći da bi odobravanje ove sume predstavljalo "istorijski korak ka snažnijoj i nezavisnijoj SZO".

Odobrenje budžeta će zahtjevati od država članica da ispune obećanja data prošle godine o povećanju obaveznih taksi, što je i dalje neizvjesno jer je dogovor uvek bio podložan dodatnim uslovljavanjima, rekli su izvori upoznati sa razgovorima.

Kako su dodali, apsurdno je da SZO nakon pandemije Kovida-19 i dalje mora da "moli za novac".

Rojters nije mogao odmah mogao da utvrdi koje bi zemlje mogle da uskrate podršku finansiranju budžeta.

Trenutni, osnovnom budžetu, nedostaje skoro milijardu dolara, pokazao je dokument SZO, dodaju dva izvora.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana