СЗО ће се залагати за активнију улогу у превенцији наредне кризе

Танјуг
СЗО ће се залагати за активнију улогу у превенцији наредне кризе

ЖЕНЕВА - Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да ће се на састанку одбора те организације ове недеље залагати за активнију улогу у превенцији наредне потенцијалне глобалне здравствене кризе након пандемије Ковида-19, али и да ће покушати да нађе начине за обезбјеђивање буџета којим би то финансирала.

На састанак у Женеви биће програм СЗО за ову годину, као и њен буџет, преноси Ројтерс.

Како су саопштили из СЗО, организација се су суочава са два кључна изазова: "свијетом који очекује више од свог водећег здравственог тијела, али које још није показао довољно спремност да је финансира", преноси Ројтерс.

"Фокус састанка ће у великој мјери бити на програмском буџету, а затим на одрживом финансирању", рекао је на конференцији за новинаре директор за управљачка тијела СЗО Тимоти Армстронг, одговарајући на питања о дневном реду.

СЗО ће тражити рекордних 6,86 милијарди долара за буџет за период 2024-2025. године, наводећи да би одобравање ове суме представљало "историјски корак ка снажнијој и независнијој СЗО".

Одобрење буџета ће захтјевати од држава чланица да испуне обећања дата прошле године о повећању обавезних такси, што је и даље неизвјесно јер је договор увек био подложан додатним условљавањима, рекли су извори упознати са разговорима.

Како су додали, апсурдно је да СЗО након пандемије Ковида-19 и даље мора да "моли за новац".

Ројтерс није могао одмах могао да утврди које би земље могле да ускрате подршку финансирању буџета.

Тренутни, основном буџету, недостаје скоро милијарду долара, показао је документ СЗО, додају два извора.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана