Svjetska ekonomija usporava zbog visokih kamata

Srna
Foto: Ilustracija

VAŠINGTON - Svjetska ekonomija će ove godine vjerovatno naglo usporiti, pritisnuta visokim kamatnim stopama, posljedicama rata u Ukrajini i dugotrajnim posljedicama pandemije virusa korona, saopštila je Svjetska banka.

U novoj prognozi agencije, u čijem je članstvu 189 zemalja, navodi se da će se međunarodna ekonomija porasti za samo 2,1 odsto u 2023. godini, nakon rasta od 3,1 odsto u 2022. godini.

Ipak, najnoviji izvještaj Svjetske banke o globalnim ekonomskim perspektivama predstavlja napredak u odnosu na njenu prethodnu prognozu iz januara. Tada je predviđen svjetski rast od samo 1,7 odsto ove godine, prenio je AP.

Američke Federalne rezerve i druge velike centralne banke agresivno su podizale kamatne stope u borbi protiv inflacije, koja je počela da raste nakon recesije usljed pandemije, nestašica u lancima snabdijevanja, te rasta cijena energije i hrane izazvanog ratom u Ukrajini.

Globalna ekonomija se pokazala iznenađujuće otpornom u odnosu na veće troškove zaduživanja, a Svjetska banka predviđa da će se rast ubrzati na 2,4 odsto 2024. godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana