Свјетска економија успорава због високих камата

Срна
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН - Свјетска економија ће ове године вјероватно нагло успорити, притиснута високим каматним стопама, посљедицама рата у Украјини и дуготрајним посљедицама пандемије вируса корона, саопштила је Свјетска банка.

У новој прогнози агенције, у чијем је чланству 189 земаља, наводи се да ће се међународна економија порасти за само 2,1 одсто у 2023. години, након раста од 3,1 одсто у 2022. години.

Ипак, најновији извјештај Свјетске банке о глобалним економским перспективама представља напредак у односу на њену претходну прогнозу из јануара. Тада је предвиђен свјетски раст од само 1,7 одсто ове године, пренио је АП.

Америчке Федералне резерве и друге велике централне банке агресивно су подизале каматне стопе у борби против инфлације, која је почела да расте након рецесије усљед пандемије, несташица у ланцима снабдијевања, те раста цијена енергије и хране изазваног ратом у Украјини.

Глобална економија се показала изненађујуће отпорном у односу на веће трошкове задуживања, а Свјетска банка предвиђа да ће се раст убрзати на 2,4 одсто 2024. године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана