Švedska i Finska predale zahtjeve za članstvo u NATO

Tanjug
Foto: Tanjug

STOKHOLM- Finska i Švedska predale su danas zvanično zahtjev za pridruživanje NATO-u u glavni štab Alijanse, javio je Rojters.

Rojters podsjeća da je takvu odluku ovih zemalja izazvala ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini, te da su Švedska i Finska podnošenjem zahtjeva pokrenule proces pristupanja Alijansi za koji se očekuje da će trajati samo nekoliko sedmica.

Švedska i Finska bile su neutralne tokom Hladnog rata, a odluka o pristupanju Alijansi predstavlja jednu od najznačajnijih promjena bezbjednosne arhitekture Evrope u posljednjih nekoliko decenija i pokazuje promjenu mišljenja javnosti u nordijskom regionu od početka ruske operacije 24. februara.

"U Švedskoj i Fnskoj smo saglasni da idemo ruku pod ruku kroz cijeli proces i zajedno ćemo sutra podnijeti zahtjev", rekla je Anderson na zajedničkoj konferenciji za novinare sa finskim predsjednikom Saulijem Ninistom u Stokholmu, a prenosi Rojters.

Finski parlament odobrio je u utorak prijedlog da Finska zatraži prijem u NATO, saopštio je predsjednik parlamenta Mati Vanhanen, dok je ministarka spoljnih poslova Švedske An Linde potpisala u utorak ujutru zahtjev za prijem u NATO.

"Ovo je istorijski trenutak koji moramo da iskoristimo", izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg na kratkoj ceremoniji tokom koje su ambasadori Finske i Švedske predali pisma sa zahtjevima o pridruživanju.

Stoltenberg je pozdravio zahtjeve Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u, naglasivši da su te dvije zemlje "najbliži partneri Alijanse" i da će njihovo učlanjenje ojačati zajedničku bezbjednost.

Alijansa smatra da će pridruživanje Finske i Švedske u velikoj mjeri ojačati NATO u Baltičkom moru.

Diplomate ističu da bi ratifikacija u parlamentima svih 30 članica Alijanse mogla da potraje do godinu dana.

Turska je nedavno iznenadila saveznike saopštenjima da je rezervisana kada je riječ o članstvu Finske i Švedske, ali je Stoltenberg izrazio uvjerenje da se ta pitanja mogu riješiti.

"Riješeni smo da prođemo kroz sve probleme i donesemo brze zaključke", naveo je Stoltenberg i naglasio snažnu podršku svih drugih saveznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana