Шведска и Финска предале захтјеве за чланство у НАТО

Танјуг
Foto: Танјуг

СТОКХОЛМ- Финска и Шведска предале су данас званично захтјев за придруживање НАТО-у у главни штаб Алијансе, јавио је Ројтерс.

Ројтерс подсјећа да је такву одлуку ових земаља изазвала руска специјална војна операција у Украјини, те да су Шведска и Финска подношењем захтјева покренуле процес приступања Алијанси за који се очекује да ће трајати само неколико седмица.

Шведска и Финска биле су неутралне током Хладног рата, а одлука о приступању Алијанси представља једну од најзначајнијих промјена безбједносне архитектуре Европе у посљедњих неколико деценија и показује промјену мишљења јавности у нордијском региону од почетка руске операције 24. фебруара.

"У Шведској и Фнској смо сагласни да идемо руку под руку кроз цијели процес и заједно ћемо сутра поднијети захтјев", рекла је Андерсон на заједничкој конференцији за новинаре са финским предсједником Саулијем Нинистом у Стокхолму, а преноси Ројтерс.

Фински парламент одобрио је у уторак приједлог да Финска затражи пријем у НАТО, саопштио је предсједник парламента Мати Ванханен, док је министарка спољних послова Шведске Ан Линде потписала у уторак ујутру захтјев за пријем у НАТО.

"Ово је историјски тренутак који морамо да искористимо", изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг на краткој церемонији током које су амбасадори Финске и Шведске предали писма са захтјевима о придруживању.

Столтенберг је поздравио захтјеве Финске и Шведске за придруживање НАТО-у, нагласивши да су те двије земље "најближи партнери Алијансе" и да ће њихово учлањење ојачати заједничку безбједност.

Алијанса сматра да ће придруживање Финске и Шведске у великој мјери ојачати НАТО у Балтичком мору.

Дипломате истичу да би ратификација у парламентима свих 30 чланица Алијансе могла да потраје до годину дана.

Турска је недавно изненадила савезнике саопштењима да је резервисана када је ријеч о чланству Финске и Шведске, али је Столтенберг изразио увјерење да се та питања могу ријешити.

"Ријешени смо да прођемо кроз све проблеме и донесемо брзе закључке", навео је Столтенберг и нагласио снажну подршку свих других савезника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана