Sve više falsifikovanih kovid propusnica u Njemačkoj

Tanjug
Foto: Ilustracija

BERLIN- Prema podacima ministarstava unutrašnjih poslova njemačkih pokrajina u zemlji je otkriveno više od 20.000 falsifikovanih kovid propusnica, a tome bi trebalo dodati i neotkrivene slučajeve.

Broj falsifikata i dalje raste, a policija u pokrajini-gradu Berlinu procjenjuje da je nemoguće iznijeti ozbiljnu procjenu stvarnog broja falsifikovanih propusnica koje su u opticaju, piše Dojče vele.

Bundestag je u još u novembru, pod pritiskom pokrajinskih ministara pravosuđa, usvojio zakonsku promjenu kojom se falsifikovanje kovid propusnica tretira isto kao i faslifikovanje bilo kog drugog zdravstvenog dokumenta.

Prije nekoliko dana policija je u nekoliko pokrajina izvršila pretres u više od sto stanova. Ta akcija povezana je sa slučajem jednog ljekara u Bavarskoj koji je pacijentima izdavao propusnice bez da su oni prethodno vakcinisani.

Prevare se uglavnom otkrivaju u apotekama u kojima građani svoje potvrde o vakcinaciji koje su na papiru mogu da digitalizuju kako bi ih koristili u mobilnim telefonima.

„Apoteke svakodnevno otkrivaju falsifikovane kovid propusnice prilikom pokušaja digitalizacije“, saopštio je ured za borbu protiv kriminala pokrajine Baden-Virtemberg. Falsifikovane propusnice prijavljuju i poslodavci.

Prema podacima berlinske policije, lažne kovid propusnice i knjižice vakcinacije nude se preko platformi za komunikaciju kao što je Telegram, pa čak i preko internet stranica za prodaju poput Ibeja. Cijene se kreću od 50 do 350 evra, pri čemu su digitalne propusnice skuplje od onih na papiru.

Prema najnovijim mjerama koje u većini pokrajina važe od 15. januara, poseta ugostiteljskim objektima dozvoljena je samo osobama koje su vakcinisane ili preležale koronu, uz dodatni negativan test ili potvrdu o dodatnoj vakcinaciji.

Ulazak u kulturne i sportske objekte, kao i maloprodaju, osim ako se ne radi o prodavnicama za dnevne potrebe, omogućen je samo onima koji su vakcinisani ili su preležali koronu.

Odlazak na posao ili korišćenje javnog prevoza omogućeno je i onima koji nisu vakcinisani, ali uz negativan test na koronu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana