Све више фалсификованих ковид пропусница у Њемачкој

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕРЛИН- Према подацима министарстава унутрашњих послова њемачких покрајина у земљи је откривено више од 20.000 фалсификованих ковид пропусница, а томе би требало додати и неоткривене случајеве.

Број фалсификата и даље расте, а полиција у покрајини-граду Берлину процјењује да је немогуће изнијети озбиљну процјену стварног броја фалсификованих пропусница које су у оптицају, пише Дојче веле.

Бундестаг је у још у новембру, под притиском покрајинских министара правосуђа, усвојио законску промјену којом се фалсификовање ковид пропусница третира исто као и фаслификовање било ког другог здравственог документа.

Прије неколико дана полиција је у неколико покрајина извршила претрес у више од сто станова. Та акција повезана је са случајем једног љекара у Баварској који је пацијентима издавао пропуснице без да су они претходно вакцинисани.

Преваре се углавном откривају у апотекама у којима грађани своје потврде о вакцинацији које су на папиру могу да дигитализују како би их користили у мобилним телефонима.

„Апотеке свакодневно откривају фалсификоване ковид пропуснице приликом покушаја дигитализације“, саопштио је уред за борбу против криминала покрајине Баден-Виртемберг. Фалсификоване пропуснице пријављују и послодавци.

Према подацима берлинске полиције, лажне ковид пропуснице и књижице вакцинације нуде се преко платформи за комуникацију као што је Телеграм, па чак и преко интернет страница за продају попут Ибеја. Цијене се крећу од 50 до 350 евра, при чему су дигиталне пропуснице скупље од оних на папиру.

Према најновијим мјерама које у већини покрајина важе од 15. јануара, посета угоститељским објектима дозвољена је само особама које су вакцинисане или прележале корону, уз додатни негативан тест или потврду о додатној вакцинацији.

Улазак у културне и спортске објекте, као и малопродају, осим ако се не ради о продавницама за дневне потребе, омогућен је само онима који су вакцинисани или су прележали корону.

Одлазак на посао или коришћење јавног превоза омогућено је и онима који нису вакцинисани, али уз негативан тест на корону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана