Sukob u Ukrajini: U "Azovstalju" ekshumirani posmrtni ostaci 172 ukrajinska vojnika

GS/Agencije
Foto: Agencije

MOSKVA,KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 124. dan. Borbe za Lisičansk traju i dalje. Predsjednica Savjeta federacije Rusije Valentina Matvijenko izjavila je da su pregovori Rusije i Ukrajine mogući samo ako Kijev prihvati uslove Moskve Ukrajiniski. Predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je Ukrajini potrebna moćna i efikasna protivraketna odbrana i poziva partnere da budu brži u isporukama naoružanja.

23,00- Lunin:Broj žrtava u Kremenčuku porastao na 13, povrijeđenih 50

Broj poginulih u današnjem napadu na tržni centar u ukrajinskom gradu Kremenčuku porastao je na 13, dok je 50 osoba povrijeđeno, izjavio je guverner Poltavske oblasti Dmitrij Lunin.


22.45 -  Mizincev: Ukrajinske snage koriste pekare i mljekaru u vojne svrhe

General-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom, izjavio je danas da su ukrajinske snage koristile pekare u Slavjansku i Harkovu i mlekaru u Kramatorsku za raspoređivanje artiljerije i oklopnih vozila i višestrukih raketnih sistema (MLRS).

"Uprkos prijetnji od izbijanja prehrambene krize, ukrajinske oružane formacije nastavljaju da koriste preduzeća prehrambene industrije u vojne svrhe", rekao je on, prenio je TASS.

Mizincev je kazao da su jedinice ukrajinskih snaga postavile oklopna vozila, artiljerijske topove i MLRS na teritoriju fabrike za proizvodnju hljeba i mljekaru u DNR i koriste ih za sistematsko granatiranje naselja.

On je naveo da su ukrajinski nacionalisti postavili dalekometnu artiljeriju i MLRS u pekaru u Harkovu, dok namjerno nisu evakuisani stanovnici iz susjednih kuća.

Mizincev je rekao i da ove činjenice još jednom dokazuju potpunu ravnodušnost ukrajinskih vlasti prema sudbini civila.




22.30 - Lisičansk:U ruskom raketnom napadu osam poginulih, 21 ranjen

Najmanje osam civila je poginulo, a 21 je ranjen u današnjem ruskom raketnom napadu na Lisičansk naveo je na Telegramu guverner Luganske oblasti Serhij Gajdaj.

"Danas, kada su civili uzimali vodu iz rezervoara za vodu, Rusi su gađali ljude", napisao je Gajdaj, prenio je Rojters.

Za sada nema komenatra Rusije na ovu vest, a Moskva negira da gađa civile.


20.30 - U "Azovstalju" ekshumirani posmrtni ostaci 172 ukrajinska vojnika

Na teritoriji fabrike "Azovstalj" ekshumirani su posmrtni ostaci 172 ukrajinska vojnika, saopštilo je državno tužilaštvo Donjecke Narodne Republike.

"Istražitelji državnog tužilaštva DNR, zajedno sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva za vanredne situacije DNR nastavljaju istraživanje teritorije Marijupolja, uključujući kombinat Azovstalj", navodi se u tekstu objavljenom na telegram kanalu.


18.10 -  Rusija protjeruje osam grčkih diplomata

Moskva je osam grčkih diplomata proglasila za persone non grata i dala im osam dana da napuste zemlju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je pozvalo grčkog ambasadora da protestuje zbog, kako je nazvalo, "politike konfrontacije Atine prema Rusiji, uključujući snabdijevanje oružjem i vojnom opremom režim u Kijevu".

Ministarstvo je saopštilo da je takođe protestovalo protiv odluke.


17.24 -  Kremenčuk: U ruskom raketnom napadu stradale dvije osobe

Raketa koju su ispalile ruske snage pogodila je danas tržni centar u gradu Kremenčuku u centralnoj Ukrajini i usmrtila najmanje dve osobe, a ranila 20, saopštili su visoki ukrajinski zvaničnici.

Na snimcima koje je podijelio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski vidi se ogroman požar koji bjesni u jednoj velikoj zgradi i tamni dim koji se vije u nebo, ali ekipa Rojtersa za sada nije uspjela da provjeri vjerodostojnost snimka.

16.55 - Neidentifikovana raketa pogodila  tržni centar u Kremenčugu, Zelenski optužio Rusiju za napad

Neidentifikovana raketa pogodila je tržni centar u Kremenčugu, ima poginulih među civilima.

Prema nezvaničnim informacijama, ukrajinski PVO je mogao oboriti rusku raketu iznad tržnog centra.

Postoji i verzija da se radi o ukrajinskoj raketi, kako bi se izvela provokacija tokom održavanja samita G7, prenosi Sputnjik.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvri da je u raketnom napadu pogođen prepun tržni centar u centralnom ukrajinskom gradu Kremenčuku,.

Prema njegovim riječima, više od 1.000 ljudi bilo u tržnom centru u trenutku napada. On nije naveo detalje o žrtvama, doddavši da je "nemoguće zamisliti broj žrtava", prenosi Rojters.


16.20 - Ruske snage pogodile fabriku raketa u Kijevu

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je uspješno izveden raketni napad na fabriku za proizvodnju raketa u Kijevu, koja je korištena za proizvodnju municije za višecijevne bacače raketa, prenosi "Raša tudej".

Napad je izveden juče raketama visoke preciznosti, koje su pogodile fabriku "Artjom" u kvartu Ševčenkovski u Kijevu, navodi se u saopštenju i dodaje da nije oštećena civilna infrastruktura.

Vlasti u Kijevu navodno su pokušale da presretnu ruske rakete protivvazdušnim oružjem uključujući "S-300" i "Buk M1".

U saopštenju se navodi da su, zbog nedostatka komunikacije između protivvazdušnih sistema u gradu, dva projektila "S-300" oborile ukrajinske rakete "buk", od kojih je jedna pala na stambenu zgradu.


15.15 -  Konašenkov: Likvidirani strani plaćenici kod Lisičanska

Vojska Ruske Federacije potvrdila je danas likvidaciju stranih plaćenika iz Gruzije i evropskih zemalja kod Lisičanska.

Prema riječima portparola ruskog ministarstva odbrane Igora Konašenkova na brifingu za novinare, ruska vojska je likvidirala do sada 14 stranih plaćenika u oblasti Lisičansk, prenosi agencija Interfaks.

"26. juna, tokom borbi na tri kilometra od rafinerije nafte Lisičansk u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), ruske jedinice su uništile dvije diverzantsko-izviđačke grupe plaćenika, ukupno 14 ekstremista", rekao je Konašenkov i precizirao da je prva grupa bila ''međunarodna'' sastavljena od državljana raznih evropskih zemalja, a u drugoj grupi su bili samo plaćenici iz Gruzije, pripadnici "ozloglašene gruzijske legije".

Konašenkov tvrdi da se u ovim "banditskim formacijama bore uglavnom kriminalci".

On je rekao i da su uništeni gruzijski militanti bili umiješani u "brutalna mučenja i ubistva ruskih vojnika u blizini Kijeva u martu ove godine".

Konašenkov je upozorio da rusko ministarstvo odbrane ima informacije o svakom plaćeniku koji je umiješan, kako je rekao, u zlostavljanje i ubistvo ruskih vojnika.


13.32 - Lideri G7 riješeni da smanje prihode Kremlja

Lideri Grupe sedam (G7) riješeni su da smanje prihode Kremlja, na primjer od izvoza zlata, zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini i nastaviće da se bore protiv izbjegavanja sankcija, navodi se u saopštenju G7.

U saopštenju izdatom drugog dana samita grupe u Njemačkoj najavljeno je da će G7 proširiti sankcije kako bi dodatno ograničili Rusiji pristup ključnom industrijskom ulaganju sredstava, uslugama i tehnologijama.

Lideri G7 obećali su da će biti uz Ukrajinu "koliko god je potrebno" i da će se to ogledati u uvođenju sankcija Rusiji i podršci bezbjednosnih obaveza prema Kijevu u pronalaženju rješenja za situaciju nakon rata.

"Nastavićemo da pružamo finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini koliko god bude potrebno", ističe se u saopštenju.

Premijer Italije Mario Dragi je tokom sastanka lidera G7 sa predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim izjavio da su zemlje grupe uz Kijev, jer bi poraz ukrajinske strane u sukobima sa Rusijom bio "poraz za sve demokratije", javio je Rojters.

13.32 - Vašington uveo vizna ograničenja za 500 ruskih zvaničnika

SAD će uvesti vizna ograničenja za oko 500 ruskih zvaničnika zbog sukoba u Ukrajini, saopštila je Bijela kuća.

U saopštenju se navodi da će Ministarstvo finansija SAD i Stejt department uvesti blokirajuće sankcije privatnim vojnim kompanijama koje djeluju u Ukrajini, ruskim vojnim jedinicama koje su umiješane u ono što Bijela kuća naziva "kršenjem ljudskih prava ili međunarodnog prava" u Ukrajini, te višerangiranim zvaničnicima koje je postavila Rusija u područja pod opsadom ili kontrolom ruskih snaga, uključujući gradonačelnike gradova pod ruskom kontrolom, javila je ruska državna agencija TASS.

"Stejt department će uvesti restrikcije za oko 500 zvaničnika zbog prijetnji ili kršenja suverenosti, teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti Ukrajine, kao i zbog suzbijanja neslaganja u Rusiji", ističe se u saopštenju.

Prema tekstu saopštenja, sankcije su već uvedene za više od hiljadu pojedinaca i pravnih lica.

Restrikcije su uvedene tako da se podudaraju sa održavanjem samita Grupe sedam (G7) u Njemačkoj.

13.00 - SAD Ukrajini šalje najmoćniji raketni sistem, isti se koristi za zaštitu Bijele kuće

Američki predsjednik Džo Bajden objaviće danas da SAD šalju raketni sistem srednjeg i dugog dometa NASAMS za Ukrajince kako bi se obranili od kontinuiranog ruskog bombardiovnja.

Kako piše CNN, NASAMS je isti sistem koji SAD koristi za zaštitu osjetljivog zračnog prostora oko Bijele kuće i američkog Kapitola u Vašingtonu i može pogoditi mete na udaljenosti većoj od 160 kilometara.

Dodatna pomoć uključuje više municije za ukrajinsku artiljeriju, kao i napredne radare, kako bi podržali njezine napore protiv ruskog napada na Donbas, rekao je CNN-ov izvor.

Bajden, koji je trenutno na sastanku zemalja G7 u Njemačkoj, nedavno je najavio da će SAD za Ukrajinu osigurati "napredniji raketni sistem i municiju", dok se rat s Rusijom zaoštrava.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas bi se videopozivom trebao obratiti Bajdenu i ostalim čelnicima zemalja G7, čiji je sastanak u Njemačkoj primarno fokusiran na rat u Ukrajini.

12.02 - Moskva obećala da će odgovoriti na sankcije Tokija

 Rusija je obećala danas da će uzvratiti Japanu kontramjerama nakon što je Tokio uveo sankcije Moskvi zbog vojne akcije u Ukrajini.

Japan se pridružio Zapadu u uvođenju paketa sankcija bez presedana od kada je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine prije četiri mjeseca.

Premijer Fumio Kišida rekao je ranije tokom dana da će sankcije obuhvatiti zabranu uvoza ruskog zlata, novo zamrzavanje imovine i zabranu izvoza za grupu ruskih pojedinaca i kompanija.

Ambasador Rusije u Japanu Mihail Galuzin osudio je ovaj potez i optužio Tokio za uništavanje odnosa dvije zemlje.

On je na na stranici ruske Ambasade na „Fejsbuku“ naveo da su sankcije „kratkovide i štete samom Japanu, naročito poslovnoj zajednici“.

-Takvo pojačavanje neprijateljske politike prema Rusiji uzećemo u obzir u budućem odnosu prema Japanu i ovo neće proći bez odgovora - poručio je ambasador.

Rusija je odgovorila na sankcije Zapada serijom kontramjera, uključujući zabranu ulaska novinarima, političarima i poslovnim ljudima iz SAD, Velike Britanije i Kanade.

12.00 - Rojters: Zelenski od G7 tražio PVO, sankcije Rusiji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je danas od Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja protivvazdušne odbrambene sisteme, više sankcija Rusiji i bezbjednosne garancije, rekao je neimenovani evropski zvaničnik.

Zelenski je u obraćanju liderima na samitu G7, putem video-linka, takođe zatražio pomoć za izvoz žita iz Ukrajine kao i pomoć za obnovu, rekao je jedan evropski zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Zelenski se pridružio video-linkom samitu lidera G7 koji se održava u zamku Elmau na jugu Njemačke.

Njegovo obraćanje nije bilo javno, dodaje AP.

11.15 Ukrajina suspendovala neke nuklearne sporazume sa Rusijom

Ukrajina je suspendovala nekoliko nuklearnih bezbjednosnih sporazuma sa Rusijom, saopštio je danas ukrajinski Državni inspektorat za nuklearnu bezbjednost.

-Zbog ruske vojne agresije, Državni inspektorat za nuklearnu bezbjednost okončava međunarodne sporazume o saradnji između dvije zemlje u polju nuklearne bezbjednosti - navodi se u poruci na "Fejsbuk" stranici inspektorata, prenosi TASS.

Ukrajina naročito obustavlja sporazum o razmjeni informacija i saradnji u polju bezbednosnih odredbi koje se tiču mirovne upotrebe nuklearne sile.

10.19- Ukrajina: Raketni napad na Odesku oblast, osam povrijeđenih

U raketnom napadu ruskih snaga na Odesku oblast povrijeđeno je osam osoba, među kojima je jedno dijete, saopštila je danas ukrajinska operativna komanda za jug.

Navedeno je da povređenima nije bila potrebna hospitalizacija, a da su rakete ispaljene iz aviona Tu-22 iz pravca Krima, prenosi Interfaks Ukrajina.
 

9.35 - DNR: Ubijena dva civila u protekla 24 sata u UKR granatiranju

Dva civila ubijena su, a devet je ranjeno u ukrajinskom granatiranju teritorije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) u protekla 24 sata, saopštila je danas misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

-U protekla 24 sata, misija je prijavila 33 slučaja bombardovanja ukrajinske vojske. Prema dostupnim informacijama, dva civila su ubijena u Gorlovki i Dolji -navodi se u saopštenju misije DNR, prenosi agencija TASS.

Takođe, kako se navodi, devet civila je povrijeđeno u Kujbiševskom okrugu Donjecka i u Gorlovki.

Tokom bombardovanja ukrajinska vojska koristila je raketnu i topovsku artiljeriju, kao i minobacače, navela je misija u saopštenju.

Kako se dodaje, bombardovanjem je pogođeno 11 zajednica DNR, oštetivši 18 kuća i tri civilna infrastrukturna objekta.
 

9.30  Litvanija usaglasila sa EK principe tranzita ka Kalinjingrad

Rukovodstvo Litvanije usaglasilo je danas u konsultacijama sa Evropskom komisijom (EK) osnovne principe i smjernice za tranzit ruske robe za enklavu Kalinjingrad.

Kjastutis Budris, savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika Litvanije, izjavio je poslije sastanka u predsjedničkoj palati da su konsultacije održane u svjetlu ažuriranja preporuka EK o primjeni sankcija, prenosi Interfaks.

Budris nije govorio o konkretnim principima.

Litvanija je 18. juna saopštila da zabranjuje tranzit robe pod sankcijama EU preko svoje teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad. To je dovelo do zaoštravanja odnosa između Viljnusa i Moskve, a Rusija je najavila odgovor na ovaj potez Litvanije.
 

9.05- Austrija do sada zamrzla 1,5 milijardi evra ruskih oligarha

U Austriji je do sada zamrznuto 1,5 milijardi evra imovine ruskih oligarha koji potpadaju pod sankcije EU, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.

-Nadležna jedinica, kojom upravlja Direkcija državne bezbjednosti i obaveštajne službe (DSN), na najprofesionalniji način istražuje i pronalazi imovinu sankcionisanih lica - istakao je ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner.

Dodao je da je „nadležna jedinica izvršila zabranu otuđenja više nekretnina u dvomilionskoj vrijednosti i spriječila pokušaje uvoza i izvoza roba, koje bi bile relevatne za Rusku Federaciju“.

-Djelujemo dosljedno i punom oštrinom sankcija - naglasio je austrijski kancelar Karl Nehamer.

On je istakao da „svako ko podržava predjsednika Rusije Vladimira Putina i njegov rat protiv Ukrajine, ili od toga profitira, bezuslovo biva sankcionisan“.

9.31- Matvijenko: Pregovori samo ako Ukrajina prihvati uslove Rusije

Predsjednica Savjeta federacije Rusije Valentina Matvijenko, izjavila je da su pregovori Rusije i Ukrajine mogući samo ako Kijev prihvati uslove Moskve.

Matvijenko je za bjelorusku televiziju STV rekla da bi Zapad, da je to htio, doveo Kijev za pregovarački sto i natjerao ga da postigne mirovni sporazum, prenosi Interfaks.

Ona je dodala da bi pregovori trebalo da se odvijaju pod "realnim uslovima".

Matvijenko je rekla da su ti uslovi poznati i da su javno objavljeni kao ciljevi "specijalne vojne operacije".

Istakla je da Rusija neće pregovarati ni pod kakvim drugim uslovima, jer je, kako je navela, "Ukrajina ta koja je prešla crvenu liniju".

8.42- Ukrajina: Ruske snage pokušavaju blokadu Lisičanska sa juga

Generalštab Ukrajine saopštio je danas da ruske trupe pokušavaju da blokiraju Lisičansk sa juga, uz podršku artiljerije.

Navedeno je da je ruska avijacija izvela napad u oblasti Lisičanska, prenosi Ukrinform.

Dodaje se da je nastavljeno granatiranje civilne i vojne infrastrukture u oblasti pojedinih naselja u Černigovskoj oblasti i da su granatirana i pojedina naselja u Harkovskoj oblasti.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine navodi da se borbe vode i na drugim pravcima.


 

 

8.13 - Trudo i Zelenski razgovarali o daljoj pomoći Kanade Ukrajini

Kanadski premijer Džastin Trudo imao je telefonski razgovor sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, u kojem je razgovarao o situaciji u Ukrajini i daljoj pomoći Otave i zemalja G7 toj zemlji, saopštila je kanadska vlada.

-Premijer Džastin Trudo razgovarao je sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, dok je na samitu G7 u Njemačkoj - navodi se u saopštenju pres službe kanadske vlade, prenosi agencija TA S.

Dvojica lidera su „razgovarali o tome kakvu bi dalju pomoć Kanada i zemlje G7 mogle da pruže Ukrajini“, dodato je u saopštenju.

Kako se navodi, Trudo i Zelenski su razgovarali i o bezbjednosti hrane.

7.38 – Velika Britanija pomaće Ukrajini sa 10 miliona funti za popravku željeznice

Vlada Velike Britanije doprijineće Ukrajini sa 10 miliona funti (12,3 miliona dolara) za popravku njene željezničke infrastrukture, kako bi se obezbijedio izvoz žitarica iz zemlje, saopšteno je iz kabineta britanskog premijera Borisa Džonsona.

Kako se navodi u saopštenju, „Ujedinjeno Kraljevstvo i njeni saveznici spremni su da spriječe Rusiju da utiče na globalne cijene hrane“, prenosi agencija TASS.

-Velika Britanija radi sa partnerima na planu za prevazilaženje ruskog mučenja i radiće sa Ukrajinom na popravci vitalnih željeznica - navodi se u saopštenju Dauning strita i dodaje da je 47 miliona ljudi širom svijeta na ivici humanitarne katastrofe i gladi, kao i da će se taj problem dramatično pogoršati sa julskom žetvom.

Britanski premijer će danas na samitu G7 pozvati svjetske lidere da preduzmu hitnu akciju.

7.24 - Premijer Japana najavio proširenje sankcija Rusiji

Japanska vlada proširiće individualne i sankcije koje se tiču izvoza iz Rusije, izjavio je premijer Fumio Kišida na samitu G7 u Nemačkoj, izvjestio je japanski javni servis NHK.

Kako se navodi u izveštaju NHK, Japan namjerava da zamrzne imovinu 70 ruskih fizičkih i pravnih lica zbog situacije u Ukrajini i da uvede dodatne sankcije vezane za izvoz za još 90 ruskih organizacija za koje zvanični Tokio smatra da imaju veze sa odbrambenom industrijom, prenosi agencija TAS S.

Novi paket mjera takođe će zabraniti računovodstvene i povjereničke usluge Rusiji i uvoz ruskog zlata, kako je ranije najavljeno iz Velike Britanije.

Japanske vlasti su do sada uvele nekoliko paketa sankcija protiv Rusije, na listi na kojoj se nalaze više od 700 državljana Rusije.
 

7.20 Matvijenko: Pregovori samo ako Ukrajina prihvati uslove Rusije

Predsjednica Savjeta federacije Rusije Valentina Matvijenko izjavila je da su pregovori Rusije i Ukrajine mogući samo ako Kijev prihvati uslove Moskve.

Matvijenko je za bjelorusku televiziju STV rekla da bi Zapad, da je to htio, doveo Kijev za pregovarački sto i natjerao ga da postigne mirovni sporazum, prenosi Interfaks.

Ona je dodala da bi pregovori trebalo da se odvijaju pod „realnim uslovima“.

Matvijenko je rekla da su ti uslovi poznati i da su javno objavljeni kao ciljevi „specijalne vojne operacije“.

Istakla je da Rusija neće pregovarati ni pod kakvim drugim uslovima, jer je, kako je navela, „Ukrajina ta koja je prešla crvenu liniju“.
 

7.11- Zelenski:Ukrajina potrebna moćna savremena protivraketna odbrana

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Ukrajini potrebna moćna i efikasna protivraketna odbrana.

Zelenski je u video obraćanju, nakon što je Rusija juče izvela raketne udare na niz lokacija u Ukrajini, rekao da su neki od projektila oboreni, ali da je Kijevu potrebna moćna protivvazdušna odbrana, prenosi Interfaks Ukrajina.

-Moderna. Potpuno efikasna, koji može da pruži potpunu zaštitu od tih projektila. O tome razgovaramo svaki dan sa partnerima. Već postoje neki sporazumi. Partneri bi trebalo da budu brži ako su zaista partneri, a ne posmatrači - naglasio je Zelenski.
Prema njegovoj ocjeni, kašnjenje u transferu naoružanja Ukrajini je „poziv Rusiji da ponovo i ponovo napadne“.
 

6.54 - Turska se neće pridružiti sankcijama protiv Rusije

Turska se neće pridružiti sankcijama Zapada protiv Rusije, koje su uvedene zbog ukrajinske krize, izjavio je portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

-Ne uvodimo sankcije i nećemo im se pridružiti. Moramo da gledamo naše interese. Ako svi ruše mostove, ko će onda razgovarati sa Rusijom - rekao je Kalin sinoć u intervjuu za televiziju Haberturk, a prenosi TASS.

On je naglasio da su ekonomski odnosi Turske sa Rusijom takvi da će sankcije nanuheti više štete turskoj ekonomiji nego ruskoj.

-Imamo jasan stav (po pitanju sankcija). Zapad to nije prihvatio - rekao je Kalin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana