Slovenija donira BiH više od 100.000 "Fajzer" vakcina

Srna
Foto: GS

LjUBLjANA - Slovenija je danas prijavila 1.011 novih slučajeva infekcije virusom korona, nove projekcije govore da vrhunac četvrtog talasa očekuju početkom novembra, povećava se interes za vakcinaciju, a Vlada je donijela odluku i da više od 100.000 "fajzer" vakcina donira BiH.

"Posljednjih dana se čini da broj novih zaraza ne raste i da smo se približili niovu kada će brojevi stagnirati. Plašim se da ćemo se idući mjesec vratiti u rastući trend", rekao je za slovenačku televiziju Leon Cizelj iz Instituta "Jožef Štefan", koji za Vladu radi projekcije i modele razvoja epidemije.

Cizelj je rekao da se sa sadašnjim prosjekom od 1.200 zaraženih dnevno može reći da će od toga za njih 50 biti potrebna hospitalizacija, 15 intenzivno liječenje, a pet-šest će umrijeti.

Slovenija u posljednja 24 časa ima deset preminulih, čime se broj žrtava kovida popeo na 4.516, objavio je Institut za javno zdravlje.

Na bolničkom liječenju je 388 kovid pacijenata, od kojih je 105 na intenzivnim odjeljenjima, a potrebnim dozama vakcine do sada je zaštićeno 46,3 odsto stanovnika.

Uvođenje obveznih covid-potvrda i obvezna vakcinacija u javnoj upravi izazvali su povećan interes za imunizacijom u posljednjih desetak dana, pa će vakcinalni centri raditi i tokom vikenda.

Prema provedenoj anketi, sada se namjerava vakcinisati 71 odsto ispitanika, što je najviše zabilježeno do sada. Vlada je objavila da vakcina ima sasvim dovoljno, a na sinoćnjoj sjednici donijela je i odluku o doniranju 100.620 doza "fajzer" vakcina BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana