Словенија донира БиХ више од 100.000 "Фајзер" вакцина

Срна
Foto: ГС

ЉУБЉАНА - Словенија је данас пријавила 1.011 нових случајева инфекције вирусом корона, нове пројекције говоре да врхунац четвртог таласа очекују почетком новембра, повећава се интерес за вакцинацију, а Влада је донијела одлуку и да више од 100.000 "фајзер" вакцина донира БиХ.

"Посљедњих дана се чини да број нових зараза не расте и да смо се приближили ниову када ће бројеви стагнирати. Плашим се да ћемо се идући мјесец вратити у растући тренд", рекао је за словеначку телевизију Леон Цизељ из Института "Јожеф Штефан", који за Владу ради пројекције и моделе развоја епидемије.

Цизељ је рекао да се са садашњим просјеком од 1.200 заражених дневно може рећи да ће од тога за њих 50 бити потребна хоспитализација, 15 интензивно лијечење, а пет-шест ће умријети.

Словенија у посљедња 24 часа има десет преминулих, чиме се број жртава ковида попео на 4.516, објавио је Институт за јавно здравље.

На болничком лијечењу је 388 ковид пацијената, од којих је 105 на интензивним одјељењима, а потребним дозама вакцине до сада је заштићено 46,3 одсто становника.

Увођење обвезних цовид-потврда и обвезна вакцинација у јавној управи изазвали су повећан интерес за имунизацијом у посљедњих десетак дана, па ће вакцинални центри радити и током викенда.

Према проведеној анкети, сада се намјерава вакцинисати 71 одсто испитаника, што је највише забиљежено до сада. Влада је објавила да вакцина има сасвим довољно, а на синоћњој сједници донијела је и одлуку о донирању 100.620 доза "фајзер" вакцина БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана