Škole na Filipinima zatvorene zbog ekstremne vrućine

SRNA
Škole na Filipinima zatvorene zbog ekstremne vrućine

MANILA - Ekstremne vrućine zahvatile su Filipine, zbog čega su zatvorene škole u pojedinim oblastima i izdata upozorenja ljudima da ograniče vrijeme koje provode na otvorenom.

Očekuje se da će indeks toplote tokom dana dostići nivo "opasnosti" od 42 stepena Celzijusova ili više u najmanje 30 gradova i opština u toj zemlji.

Indeksom toplote mjeri se doživljeni osjećaj temperature, uzimajući u obzir vlažnost.

Mjeseci mart, april i maj su najtopliji i najsušniji na filipinskom arhipelagu, a ove godine uslovi su pogoršani vremenskim fenomenom El Ninjo, prenio je AFP.

"Toliko je vruće da ne može da se diše", rekao je Erlin Tumaron /60/, koji radi u primorskom ljetovalištu u provinciji Kavite, južno od Manile. Tamo je temperatura juče dostigla 47 stepeni Celzijusovih.

On je dodao da je vrelina tolika da ljudi nerado napuštaju svoje domove i ne dolaze ni na bazene da bi se rashladili.

Glavni klimatolog u državnoj meteorološkoj službi Ana Solis upozorila je da postoji 50 odsto šanse da se vrućine pojačaju u narednim danima.

"Moramo da ograničimo vrijeme koje provodimo na otvorenom, da pijemo puno vode, da nosimo kišobrane i šešire kada izlazimo napolje", izjavila je Solisova.

Ona je dodala da je El Ninjo razlog "ekstremne vrućine" koja pogađa dijelove zemlje. Oko polovine filipinskih provincija zvanično je zahvaćeno sušom. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana