Skandal u Evropskom parlametnu: Pokradeni kompjuteri poslanika u doba krize

Srna
Skandal u Evropskom parlametnu: Pokradeni kompjuteri poslanika u doba krize

BRISEL - Najmanje 50 kompjutera, tableta i drugih uređaja ukradeno je poslanicima u Evropskom parlamentu tokom krize nastale zbog epidemije korona virusa.

Većina pljački dogodila se u periodu kada je zgrada EP bila prazna, što su iskoristili lopovi da provale bezbjednosne ormariće u kancelarijama poslanika i odnesu dragocijenosti, poše briselski portal Politiko.

Njemački poslanik Niko Zemsrot, kome su ukradena dva laptopa, rekao je da je razočaran nedostatkom odgovornosti bezbjednosne služne Evropskog parlamenta, koja je zadužena za bezbjednost.

"Ovo je ogroman skandal, ne znam zašto svi ćute. Prilično smo sigurni da su provalnici pretresli sve naše stvari, jer je izgledalo prilično neuredn ", rekao je Zemsrot i dodao da je primio izvještaj da je između 40 i 100 poslanika pokradeno", rekao je on briselskom portalu.

On je ostale poslanike upozorio na lopove u grupnom mejlu koji je poslao u ponedjeljak, a na Jutjub kanaluje objavio video u kome se vidi kako su lopovi provalili fioku, prije nego što su uz pomoć ključa otvorili bezbjednosni ormarić sa kompjuterima.

Dodao je i da obezbjeđenje EP nije upozorilo poslanike o krađama.

Predsjednik EP Dejvid Sasoli još u martu je predstavio stroge mjere kojima se brani pristup spoljnim posetiocima i ohrabrio poslanike i osoblje da radi iz svojih matičnih zemalja preventive radi, a radi sprečavanja širenja korona virusa.

 

Sve do maja, parlament je ostao pretežno prazan.

Portparolka EP rekao je da je ta institucija obaviještena o krađama u aprilu i da je tada povećan broj bezbjednosnih agenata koji kontrolišu kancelarije, dok su drugi agenti kontrolisali pristup zgradi.

Kako je rekla obezbjeđenje EP pokrenulo je istragu zajedno sa zvaničnicima Belgije, kao i da za sada nije poznat konačan broj žrtava krađe, ali da se kreće oko 50.

Italijanski evroposlanik iz redova Lige Masimo Kazanova napisao je na svom Fejsbuku da je podnio žalbu Parlamentu, nakon što su "fini nepoznati ljudi" provalili u njegovu kancelariju i polomili bravu na njegovom ormariću "tražeći ko zna šta".

On je rekao da mu ništa nije ukradeno, ali da će provjeriti da li su mu odnijeti neki dokumenti.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana