Скандал у Европском парламетну: Покрадени компјутери посланика у доба кризе

Срна
Скандал у Европском парламетну: Покрадени компјутери посланика у доба кризе

БРИСЕЛ - Најмање 50 компјутера, таблета и других уређаја украдено је посланицима у Европском парламенту током кризе настале због епидемије корона вируса.

Већина пљачки догодила се у периоду када је зграда ЕП била празна, што су искористили лопови да провале безбједносне ормариће у канцеларијама посланика и однесу драгоцијености, поше бриселски портал Политико.

Њемачки посланик Нико Земсрот, коме су украдена два лаптопа, рекао је да је разочаран недостатком одговорности безбједносне служне Европског парламента, која је задужена за безбједност.

"Ово је огроман скандал, не знам зашто сви ћуте. Прилично смо сигурни да су провалници претресли све наше ствари, јер је изгледало прилично неуредн ", рекао је Земсрот и додао да је примио извјештај да је између 40 и 100 посланика покрадено", рекао је он бриселском порталу.

Он је остале посланике упозорио на лопове у групном мејлу који је послао у понедјељак, а на Јутјуб каналује објавио видео у коме се види како су лопови провалили фиоку, прије него што су уз помоћ кључа отворили безбједносни ормарић са компјутерима.

Додао је и да обезбјеђење ЕП није упозорило посланике о крађама.

Предсједник ЕП Дејвид Сасоли још у марту је представио строге мјере којима се брани приступ спољним посетиоцима и охрабрио посланике и особље да ради из својих матичних земаља превентиве ради, а ради спречавања ширења корона вируса.

 

Све до маја, парламент је остао претежно празан.

Портпаролка ЕП рекао је да је та институција обавијештена о крађама у априлу и да је тада повећан број безбједносних агената који контролишу канцеларије, док су други агенти контролисали приступ згради.

Како је рекла обезбјеђење ЕП покренуло је истрагу заједно са званичницима Белгије, као и да за сада није познат коначан број жртава крађе, али да се креће око 50.

Италијански европосланик из редова Лиге Масимо Казанова написао је на свом Фејсбуку да је поднио жалбу Парламенту, након што су "фини непознати људи" провалили у његову канцеларију и поломили браву на његовом ормарићу "тражећи ко зна шта".

Он је рекао да му ништа није украдено, али да ће провјерити да ли су му однијети неки документи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана