Seul: Vojnici sa Sjevera ubili i zapalili zvaničnika sa Juga

Srna
Seul: Vojnici sa Sjevera ubili i zapalili zvaničnika sa Juga

SEUL- Sjevernokorejska vojska ubila je i zapalila južnokorejskog zvaničnika koji je nestao u ponedjeljak u pograničnim vodama, za koga se sumnja da je pokušao da prebjegne na Sjever, saopštilo je danas južnokorejsko ministarstvo odbrane, osuđujući taj "brutalni" čin.

 

 

 

Ministarstvo tvrdi da su sjevernokorejski vojnici čovjeka koji je nestao sa patrolnog broda nedaleko od granice i zatim pronađen u severnokorejskim vodama ubili vatrenim oružnem a zatim polili benzinom i zapalili.

To je, kao se navodi, zaključeno na osnovu "različitih obaveštajnih podataka", prenosi BBC.

Pjongjang nije komentarisao te navode.

Seul navodi da je zvaničnik radio u odjeljenju za ribolov i da je bio na patrolnom brodu 10 kilometara od granice sa Sjeverom, kada je nestao u ponedjeljak.

U saopštenju ministarstva se navodi da je 47-godišnji zvaničnik u čamcu ostavio cipele i da izgleda da je obukao prsluk za spasavanje.

Tvrdi se da su ga severnokorejski vojnici kasnije pronašli i ispitali i da je visoki zvaničnik naredio njegovu egzekuciju.

Zvaničnik južnokorejskog ministarstva odbrane rekao je da su vojnici sa gas maskama zatim zapalili telo, dodajući da se veruje da je to mera protiv korona virusa.

Ministarstvo je istaklo da "oštro osuđuje taj brutalni čin" i poziva Pjongjang da iznese objašnjenje i kazni odgovorne.

Severna Koreja je pooštrila kontrolu na granicama kako bi sprečila da korona virus uđe u zemlju i veruje se da to podrazumeva i dozvolu za ubistvo.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana