Ruska vojska napreduje u Ugljedaru; Snage Ukrajine jačaju položaje kod Artjomovska

GS/Agencije
Ruska vojska napreduje u Ugljedaru; Snage Ukrajine jačaju položaje kod Artjomovska

MOSKVA/KIJEV - Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 341.

Ukrajina planira da počne sa upotrebom njemačkih i američkih tenkova na proljeće. Odsustvo reakcije Zapada na ukrajinsko granatiranje bolnica u Novoajdaru i Novoj Kahovki potvrđuje njegovu direktnu umješanost u sukob, saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
 

Šolc odbacuje mogućnost isporuke aviona Ukrajini

Njemački kancelar Olaf Šolc reagovao je sa nerazumjevanjem na raspravu o isporuci borbenih aviona Ukrajini, što Kijev zahtjeva od kada je njemačka vlada obećala isporuku 14 tenkova "leopard 2".

Šolc je upozorio na "takmičenje u tome ko nudi više", u kojem su "u prvom planu domaći politički motivi umjesto podrške Ukrajini". 

Kada je riječ o važnim pitanjima kao što su isporuke oružja, Šolc je istakao da "to mora biti stvar činjenica i racionalnih razmatranja".

Prema njegovom mišljenju, uprkos obimnim isporukama oružja, Njemačka ne učestvuje u ukrajinskom ratu.

"To je rat između Rusije i Ukrajine", rekao je Šolc tokom boravka u Argentini.

Ruske snage nastavljaju da napreduju u Ugljedaru i utvrdile su se u istočnom dijelu grada, izjavio je v.d. šefa DNR Denis Pušilin za televiziju „Rusija 24".

On je dodao da je u toku napredovanje i u predgrađima Ugljedara.

Prema njegovim riječima, u Artjomovsku se nastavljaju žestoke borbe.

„Prerano je govoriti o operativnom opkoljavanju Artjomovska, tamo se nastavljaju prilično žestoke borbe. Grupa ‘Vagner’nastavlja da radi danonoćno. Negdje se vode pozicione borbe, ali u glavnim oblastima vidimo, naravno, napredak", istakao je Pušilin.

Ukrajinske oružane snage će vjerovatno početi da koriste zapadne tenkove u borbenim dejstvima na proljeće, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu za kanadsku televiziju „Si-Bi-Si".

Prema riječima ministra, ukrajinske snage namjeravaju da od isporuka koje su obećale zapadne zemlje formiraju najmanje dva tenkovska bataljona koji će biti iskorišćeni „za nastavak kontraofanzive".

Ukrajinska komanda raspoređuje dodatne snage u oblast Časov Jar kod Artjomovska, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

„Kod naselja Časov Jar primjećeno je jačanje ukrajinskih pozicija. Oružane formacije Ukrajine jačaju stara i grade nova utvrđenja, rade na opremanju vatrenih položaja, a postavljaju i minska polja", rekao je Maročko, pozivajući se na sopstvene izvore.

Rjabkov: Sada nema smisla da Rusija razgovara sa Kijevom ili njegovim zapadnim gospodarima

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova odbacio je trenutno mogućnost razgovora sa Ukrajinom ili njenim zapadnim saveznicima.

S obzirom na to da su SAD odlučile da isporuče tenkove Ukrajini, nema smisla da Rusija razgovara sa Kijevom ili njegovim zapadnim "gospodarima"", rekao je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Rjabkov je rekao da niko na zapadu nije pokrenuo bilo kakvu ozbiljnu inicijativu za rešavanje ukrajinske krize.

Ruski zvaničnik je dodao da će biti potrebno puno "malih koraka" da bi se Moskva i SAD približile bilateralnim pitanjima.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana