Rusija predstavila nove dokaze o biološkim laboratorijama u Ukrajini

Srna
Rusija predstavila nove dokaze o biološkim laboratorijama u Ukrajini

NjUJORK - Rusija je predstavila Savjetu bezbjednosti UN nove dokaze u vezi sa aktivnostima SAD u ukrajinskim biološkim laboratorijama koje je Moskva prikupila u posljednja dva mjeseca, izjavio je stalni ruski predstavnik u UN Vasilij Nebenzja.

"Od prošlog sastanka, tokom prethodna dva mjeseca pojavio se veliki broj novih svjedočenja. Sav taj materijal smo proslijedili Savjetu bezbjednosti UN", rekao je Nebenzja.

Rusija je u više navrata izrazila zabrinutost zbog onoga što opisuje kao mrežu više od 30 bioloških laboratorija u Ukrajini koje finansiraju SAD, podsjeća "Sputnjik".

Zamjenik visokog predstavnika UN za pitanja razoružanja Tomas Markram predložio je danas aktiviranje mehanizama Konvencije o biološkom oružju kako bi se odgovorilo na zabrinutost Rusije zbog biolaboratorija u Ukrajini.

"Ohrabrio bih sve strane koje se pridržavaju pravila da koriste procedure dostupne po Konvenciji", poručio je Markram Savjetu bezbjednosti.

On je, međutim, naglasio da UN nemaju bilo kakav mandat niti tehničke mogućnosti da istraže optužbe o biološkim aktivnostima SAD u Ukrajini.

Rusija je, s druge strane, napomenula da će zahtijevati objašnjenja od Vašingtona u vezi sa američkim vojnim programom u Ukrajini.

Zabrinutost na koju je Moskva skrenula pažnju podržao je i kineski predstavnik u UN, a Peking smatra da međunarodna zajednica treba ozbiljno da shvati navode Rusije u vezi sa biološkim laboratorijama u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana