Русија представила нове доказе о биолошким лабораторијама у Украјини

Срна
Русија представила нове доказе о биолошким лабораторијама у Украјини

ЊУЈОРК - Русија је представила Савјету безбједности УН нове доказе у вези са активностима САД у украјинским биолошким лабораторијама које је Москва прикупила у посљедња два мјесеца, изјавио је стални руски представник у УН Василиј Небензја.

"Од прошлог састанка, током претходна два мјесеца појавио се велики број нових свједочења. Сав тај материјал смо прослиједили Савјету безбједности УН", рекао је Небензја.

Русија је у више наврата изразила забринутост због онога што описује као мрежу више од 30 биолошких лабораторија у Украјини које финансирају САД, подсјећа "Спутњик".

Замјеник високог представника УН за питања разоружања Томас Маркрам предложио је данас активирање механизама Конвенције о биолошком оружју како би се одговорило на забринутост Русије због биолабораторија у Украјини.

"Охрабрио бих све стране које се придржавају правила да користе процедуре доступне по Конвенцији", поручио је Маркрам Савјету безбједности.

Он је, међутим, нагласио да УН немају било какав мандат нити техничке могућности да истраже оптужбе о биолошким активностима САД у Украјини.

Русија је, с друге стране, напоменула да ће захтијевати објашњења од Вашингтона у вези са америчким војним програмом у Украјини.

Забринутост на коју је Москва скренула пажњу подржао је и кинески представник у УН, а Пекинг сматра да међународна заједница треба озбиљно да схвати наводе Русије у вези са биолошким лабораторијама у Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана