Rusija poziva Prištinu da odmah povuče policiju sa sjevera KiM

Tanjug
Rusija poziva Prištinu da odmah povuče policiju sa sjevera KiM

MOSKVA - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je danas zabrinutost zbog zaoštravanja situacije na KiM, ocijenjujući da su postupci privremenih prištinskih institucija provokacija čiji je cilj protjerivanje Srba iz autonomne pokrajine.

"Veoma smo uznemireni zaoštravanjem situacije u sjevernim regionima srpske autonomne pokrajine Kosovo...U suštini, riječ je o pokušaju lokalnih Albanaca da zauzmu područja pokrajine naseljena Srbima i da tamo uspostave svoju kontrolu. Ove korake smatramo provokacijom čiji je cilj nastavak etničkog čišćenja i protjerivanja Srba sa Kosova", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Rusko Ministarstvo takođe poziva vlasti u Prištini da hitno povuku policijske jedinice iz sjevernih delova pokrajine, zaustave sabotaže i ozbiljno se posvete zadacima riješavanja situacije.

"Očekujemo da američki i evropski pokrovitelji Prištine konačno imaju otrežnjujući efekat na svoje štićenike kako bi se izbjegao destruktivan scenario koji prijeti čitavom regionu", dodaje se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Ruski MSP naglašava da Kfor i Euleks "ponovo nisu sposobni ili voljni da ispune svoju funkciju održavanja mira i bezbjednosti".

Dodaje se da se najnoviji porast tenzija mogao predvidjeti ako se ima u vidu stagniranje procesa riješenja kosovskog pitanja, prenosi TASS.

"EU koju je Generalna skupština UN odredila da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine nije preduzela opipljive korake da postigne promenu na bolje dok kosovski lideri kategorički odbijaju da ispune svoje obaveze, uključujući i onu glavnu koja se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana