Русија позива Приштину да одмах повуче полицију са сјевера КиМ

Taњуг
Русија позива Приштину да одмах повуче полицију са сјевера КиМ

МОСКВА - Министарство спољних послова Русије изразило је данас забринутост због заоштравања ситуације на КиМ, оцијењујући да су поступци привремених приштинских институција провокација чији је циљ протјеривање Срба из аутономне покрајине.

"Веома смо узнемирени заоштравањем ситуације у сјеверним регионима српске аутономне покрајине Косово...У суштини, ријеч је о покушају локалних Албанаца да заузму подручја покрајине насељена Србима и да тамо успоставе своју контролу. Ове кораке сматрамо провокацијом чији је циљ наставак етничког чишћења и протјеривања Срба са Косова", наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства спољних послова Русије.

Руско Министарство такође позива власти у Приштини да хитно повуку полицијске јединице из сјеверних делова покрајине, зауставе саботаже и озбиљно се посвете задацима ријешавања ситуације.

"Очекујемо да амерички и европски покровитељи Приштине коначно имају отрежњујући ефекат на своје штићенике како би се избјегао деструктиван сценарио који пријети читавом региону", додаје се у саопштењу, преноси Спутњик.

Руски МСП наглашава да Кфор и Еулекс "поново нису способни или вољни да испуне своју функцију одржавања мира и безбједности".

Додаје се да се најновији пораст тензија могао предвидјети ако се има у виду стагнирање процеса ријешења косовског питања, преноси ТАСС.

"ЕУ коју је Генерална скупштина УН одредила да посредује у дијалогу Београда и Приштине није предузела опипљиве кораке да постигне промену на боље док косовски лидери категорички одбијају да испуне своје обавезе, укључујући и ону главну која се односи на формирање Заједнице српских општина", наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана