Rusija bi proizvodnju vakcine protiv korone mogla da počne u januaru

Tanjug
Foto: Arhiva

MOSKVA - Proizvodnja vakcine protiv virusa korona u Rusiji bi mogla da počne u januaru, ako regulatorno tijelo ruskog Ministarstva zdravlja to odobri, rekao je danas direktor Centra za istraživanje imunoloških i bioloških proizvoda Ajdar Išumukhametov.

Klinička testiranja su počela u septembru, faza jedan je uspješno je završena, dok je faza dva započeta prošle sedmice u Kirovu i Sankt Peterburgu, prenio je TASS.

- Planiramo da završimo fazu dva početkom decembra. Sredinom posljednjeg meseca u godini ćemo poslati papirologiju Ministarstvu zdravlja i budućnost vakcine će zavisiti od njihove odluke. Ako dobijemo sertifikat od njih, onda ćemo moći da počnemo sa proizvodnjom u januaru. Takođe, planiramo i fazu tri u kojoj će učestvovati 3.000 volontera, tako ćemo moći paralelno slati papirologiu ministarstvu zdravlja i raditi fazu tri - rekao je Išumukhametov.

Prema njegovim riječima do danas nije bilo negativnih efekata vakcine na volonterima.

- Pojedinci su imali blago povišenu temperaturu tokom prvih 24 sata, a sutradan im je prolazila. Generalno, efekti vakcine, po pravilu, nestaju unutar tri dana od testiranja - rekao je Išumukhametov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana