Русија би производњу вакцине против короне могла да почне у јануару

Танјуг
Foto: Архива

МОСКВА - Производња вакцине против вируса корона у Русији би могла да почне у јануару, ако регулаторно тијело руског Министарства здравља то одобри, рекао је данас директор Центра за истраживање имунолошких и биолошких производа Ајдар Ишумукхаметов.

Клиничка тестирања су почела у септембру, фаза један је успјешно је завршена, док је фаза два започета прошле седмице у Кирову и Санкт Петербургу, пренио је ТАСС.

- Планирамо да завршимо фазу два почетком децембра. Средином посљедњег месеца у години ћемо послати папирологију Министарству здравља и будућност вакцине ће зависити од њихове одлуке. Ако добијемо сертификат од њих, онда ћемо моћи да почнемо са производњом у јануару. Такође, планирамо и фазу три у којој ће учествовати 3.000 волонтера, тако ћемо моћи паралелно слати папирологиу министарству здравља и радити фазу три - рекао је Ишумукхаметов.

Према његовим ријечима до данас није било негативних ефеката вакцине на волонтерима.

- Појединци су имали благо повишену температуру током првих 24 сата, а сутрадан им је пролазила. Генерално, ефекти вакцине, по правилу, нестају унутар три дана од тестирања - рекао је Ишумукхаметов.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана