Raste broj žrtava nakon policijske akcije u faveli Ria de Žaneira

Srna
Raste broj žrtava nakon policijske akcije u faveli Ria de Žaneira

RIO DE ŽANEIRO- Broj poginulih u policijskoj akciji protiv narko bande u siromašnom naselju Rio de Žaneira danas je porastao na 28, saopštila je danas policija.

U saopštenju se navodi da su u faveli Žakarezinjo pronađena tijela još tri žrtve. Tokom operacije poginule su još 24 osobe i policajac.

- Obavještajni podaci su ukazivali da su ubijeni narko dileri. Otvorili su vatru na policiju koja je imala naređenje da uzvrati vatru - rekao je policijski zvaničnik Alan Turnovski.

Sukob policije i kriminalaca naišao je na kritike organizacija za zaštitu ljudskih prava, uključujući "Amnesti internešnel".

"Amnesti" je kritikovao policiju zbog "neopravdanog gubitka života" u naselju naseljenom uglavnom tamnoputim i siromašnim ljudima.

Kancelarija UN za ljudska prava pozvala je na sprovođenje nezavisne istrage o operaciji brazilske policije.

Portparol Kancelarije UN Rupert Kolvil rekao je da sve ukazuje na to da je operacija, tokom koje su upotrebljeni i helikopteri, najsmrtonosnija u posljednjih deset godina.

-Pozivamo tužioca da sprovede nezavisnu i temeljnu istragu o slučaju u skladu sa međunarodnim standardima -rekao je Kolvil novinarima u Ženevi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana