Putin u Indiji ponovo probio zapadnu diplomatsku blokadu

Srna
Foto: GS

NjU DELHI- Rusija je ponovo probila američke diplomatske sankcije, pa je ruski lider Vladimir Putin posjetio Indiju, jednog od važnijih američkih saveznika, i potpisao nih bilateralnih sporazuma od gasnog do vojne saradnje.

Radi se o novom velikom geopolitičkom uspjehu ruske spoljne politike i ličnom uspjehu Vladimira Putina, kojim je, u slovima najvećeg mogućeg

političkog, diplomatskog, ekonomskog i vojnog pritiska Zapada na Rusiju, pokazao svu promašenost i besmislenot takve politike - komentariše "Geopolitka".

Usred zapadnog propagandnog talasa o navodnoj skoroj ruskoj vojnoj invaziji na Ukrajinu (što Moskva kategorički odbacuje i smatra otvorenom protivruskom histerijom i propagandom) Rusija i Indija potpisale su sporazum o vojno-tehničkoj saradnji do 2030. godine.

Pregovarano je i o povećanju sertifikovane proizvodnje ruskih lovaca "Su-30MKI" u Indiji za 50 "aparata", potrđuje Dmitrij Šugajev, čelnik ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju.

Strane su potpisale ugovor za proizvodnju jurišnih pušaka "AK-203 Kalašnjikov" u Indiji, a Rusija će pomoći Indiji u organizovanju proizvodnje municije.

Rusija i Indija najavile su i nastavak rada na afirmisanju međusobnih ugovora u nacionalnim valutama, umjesto u dolarima, što će pomoći smanjivanju troškova i vremena, kao i rizika povezanih sa plaćanjem.

Potpisan je i sporazum o mjerama zaštite svemirskih tehnologija.

Sporazum predviđa "mjere zaštite tehnologije u vezi sa saradnjom u civilnom istraživanju i korištenju svemira te stvaranja i rada lansirnih vozila i zemaljske svemirske infrastrukture".

Najavljeno je učestvovanje Rusije u investicionom, tehnološkim i drugim područjima interakcije sa Indijom u petrohemijskom području.

Postignut je veliki iskorak u daljem razvoju rusko-indijskih odnosa: daleko izvan tradicionalno razvijene vojno-tehničke saradnje /Rusija je još uvijek glavni izvoznik oružja u Indiju, ali se taj parametar posljednjih decenija ubrzano smanjuje u korist zapadnih proizvođača oružja iz SAD, Francuske i Izraela/.

"Geopolitka" navodi da uloga Rusije, kao zemlje koja ima strateške odnose i sa Kinom i Indijom, raste i da ona sve više postaje svojevrsni stabilizujući faktor koji ima dovoljno jak politički uticaj i vojnu snagu za iznošenje političkih i drugih prijedloga i inicijativa.

Indija je jedna od najvažnijih karika na koje se SAD oslanjaju u svojoj novoj globalnoj strategiji, prije svega u azijsko-pacifičkom odnosno indo-pacifičkom geopolitičkom prostoru, gdje je primarna pozornost stavljena na pokušaj sprečavanja globalnog širenja kineskih interesa.

Rusija i Indija potpisale su sporazum o vojno-tehničkoj saradnji do 2030. godine.

Može se reći da je samit u Nju Delhiju svojevrsni odgovor Moskve na virtuelni "Samit demokratija" u organizaciji Vašingtona, koji će biti održan 8. i 9. decembra, na koji Rusija i Kina nisu pozvane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana