Путин у Индији поново пробио западну дипломатску блокаду

Срна
Foto: ГС

ЊУ ДЕЛХИ- Русија је поново пробила америчке дипломатске санкције, па је руски лидер Владимир Путин посјетио Индију, једног од важнијих америчких савезника, и потписао них билатералних споразума од гасног до војне сарадње.

Ради се о новом великом геополитичком успјеху руске спољне политике и личном успјеху Владимира Путина, којим је, у словима највећег могућег

политичког, дипломатског, економског и војног притиска Запада на Русију, показао сву промашеност и бесмисленот такве политике - коментарише "Геополитка".

Усред западног пропагандног таласа о наводној скорој руској војној инвазији на Украјину (што Москва категорички одбацује и сматра отвореном противруском хистеријом и пропагандом) Русија и Индија потписале су споразум о војно-техничкој сарадњи до 2030. године.

Преговарано је и о повећању сертификоване производње руских ловаца "Су-30МКИ" у Индији за 50 "апарата", потрђује Дмитриј Шугајев, челник руске Федералне службе за војно-техничку сарадњу.

Стране су потписале уговор за производњу јуришних пушака "АК-203 Калашњиков" у Индији, а Русија ће помоћи Индији у организовању производње муниције.

Русија и Индија најавиле су и наставак рада на афирмисању међусобних уговора у националним валутама, умјесто у доларима, што ће помоћи смањивању трошкова и времена, као и ризика повезаних са плаћањем.

Потписан је и споразум о мјерама заштите свемирских технологија.

Споразум предвиђа "мјере заштите технологије у вези са сарадњом у цивилном истраживању и кориштењу свемира те стварања и рада лансирних возила и земаљске свемирске инфраструктуре".

Најављено је учествовање Русије у инвестиционом, технолошким и другим подручјима интеракције са Индијом у петрохемијском подручју.

Постигнут је велики искорак у даљем развоју руско-индијских односа: далеко изван традиционално развијене војно-техничке сарадње /Русија је још увијек главни извозник оружја у Индију, али се тај параметар посљедњих деценија убрзано смањује у корист западних произвођача оружја из САД, Француске и Израела/.

"Геополитка" наводи да улога Русије, као земље која има стратешке односе и са Кином и Индијом, расте и да она све више постаје својеврсни стабилизујући фактор који има довољно јак политички утицај и војну снагу за изношење политичких и других приједлога и иницијатива.

Индија је једна од најважнијих карика на које се САД ослањају у својој новој глобалној стратегији, прије свега у азијско-пацифичком односно индо-пацифичком геополитичком простору, гдје је примарна позорност стављена на покушај спречавања глобалног ширења кинеских интереса.

Русија и Индија потписале су споразум о војно-техничкој сарадњи до 2030. године.

Може се рећи да је самит у Њу Делхију својеврсни одговор Москве на виртуелни "Самит демократија" у организацији Вашингтона, који ће бити одржан 8. и 9. децембра, на који Русија и Кина нису позване.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана