Putin: Rusija registrovala prvu vakcinu protiv virusa korona u svijetu

Tanjug
Putin: Rusija registrovala prvu vakcinu protiv virusa korona u svijetu

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija registrovala prvu vakcinu protiv virusa korona.

- Jutros je prvi put u svijetu registrovana vakcina protiv virusa korona -rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade, prenose ruske agencije.
On je istakao da zna da vakcina djeluje prilično efikasno, formira se stabilan imunitet i prošla je sve neophodne provjere.

Putin je izrazio nadu da će se vremenom pojaviti više vakcina protiv virusa.

Vakcina, koju je razvio moskovski Institut Gamaleya, danas je dobila zeleno svjetlo od ruskog Ministarstva zdravlja, otkrio je Putin.

- Jedna od mojih kćerki dobila je vakcinu. U tom smislu je učestvovala u eksperimentu. Nakon prve vakcinacije imala je temperaturu 38, sljedećeg dana 37 i to je bilo sve - kazao je Putin.

I rusko Ministarstvo zdravlja objavilo je da je registrovalo vakcinu, te da se očekuje da će masovna proizvodnja započeti u septembru, a masovna vakcinacija u oktobru.

Industrijsko tijelo Asocijacije za klinička ispitivanja (ACTO) u Rusiji tražilo je još ispitivanja prije registracije.
- Nekoliko stotina dobrovoljaca je vakcinisano ovom vakcinom i nije bilo ozbiljnih nuspojava -  kazala je zamjenica šefa zdravstvenog nadzornika Roszdravnadzor Valentina Kosenko.

Prva vakcina u svijetu nazvana je "Sputnjik 5", što je posveta lansiranju prvog vještačkog Zemljinog satelita 1957. godine, navodi se na zvaničnom sajtu sa informacijama o vakcini.

- "‘Sputnjik 1" je intenzivirao svemirska istraživanja u cijelom svijetu. Nova ruska vakcina protiv kovida 19 stvorila je takozvani "trenutak Sputnjika" za svjetsku zajednicu. Zahvaljujući ovom poređenju, vakcina je dobila naziv "Sputnjik 5" - navodi se u objašnjenju naziva vakcine.

U saopštenju se dodaje da je Ministarstvo zdravlja Rusije 11. avgusta registrovalo rusku vakcinu na bazi adenovirusa.

- Ovaj veb sajt napravljen je za širenje detaljnih i ažurnih informacija o vakcini ‘Sputnjik 5’ i za borbu protiv kampanje dezinformacija o vakcini koja je pokrenuta u mnogim međunarodnim medijima - dodaje se u saopštenju.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i zdravstvene vlasti Rusije, izjavio je danas portparol SZO Tarik Jašarević, razgovaraju o mogućoj prekvalifikaciji nove ruske odobrene vakcine protiv Kovida - 19 za ovu organizaciju -

Dodao je da su u bliskom kontaktu sa zdravstvenim vlastima Rsuije.

- U toku je diskusija o mogućoj prekvalifikaciji vakcine za SZO. Prekvalifikacija bilo koje vakcine obuhvata rigorozne provjere i proučavanje svih neophodnih podataka o bezbjednosti i efikasnosti – istakao je Jašarević.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana