Путин: Русија регистровала прву вакцину против вируса корона у свијету

Танјуг
Путин: Русија регистровала прву вакцину против вируса корона у свијету

МОСКВА - Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је данас да је Русија регистровала прву вакцину против вируса корона.

- Јутрос је први пут у свијету регистрована вакцина против вируса корона -рекао је Путин на састанку са члановима владе, преносе руске агенције.
Он је истакао да зна да вакцина дјелује прилично ефикасно, формира се стабилан имунитет и прошла је све неопходне провјере.

Путин је изразио наду да ће се временом појавити више вакцина против вируса.

Вакцина, коју је развио московски Институт Гамалеyа, данас је добила зелено свјетло од руског Министарства здравља, открио је Путин.

- Једна од мојих кћерки добила је вакцину. У том смислу је учествовала у експерименту. Након прве вакцинације имала је температуру 38, сљедећег дана 37 и то је било све - казао је Путин.

И руско Министарство здравља објавило је да је регистровало вакцину, те да се очекује да ће масовна производња започети у септембру, а масовна вакцинација у октобру.

Индустријско тијело Асоцијације за клиничка испитивања (АЦТО) у Русији тражило је још испитивања прије регистрације.
- Неколико стотина добровољаца је вакцинисано овом вакцином и није било озбиљних нуспојава -  казала је замјеница шефа здравственог надзорника Росздравнадзор Валентина Косенко.

Прва вакцина у свијету названа је "Спутњик 5", што је посвета лансирању првог вјештачког Земљиног сателита 1957. године, наводи се на званичном сајту са информацијама о вакцини.

- "‘Спутњик 1" је интензивирао свемирска истраживања у цијелом свијету. Нова руска вакцина против ковида 19 створила је такозвани "тренутак Спутњика" за свјетску заједницу. Захваљујући овом поређењу, вакцина је добила назив "Спутњик 5" - наводи се у објашњењу назива вакцине.

У саопштењу се додаје да је Министарство здравља Русије 11. августа регистровало руску вакцину на бази аденовируса.

- Овај веб сајт направљен је за ширење детаљних и ажурних информација о вакцини ‘Спутњик 5’ и за борбу против кампање дезинформација о вакцини која је покренута у многим међународним медијима - додаје се у саопштењу.

Свјетска здравствена организација (СЗО) и здравствене власти Русије, изјавио је данас портпарол СЗО Тарик Јашаревић, разговарају о могућој преквалификацији нове руске одобрене вакцине против Ковида - 19 за ову организацију -

Додао је да су у блиском контакту са здравственим властима Рсуије.

- У току је дискусија о могућој преквалификацији вакцине за СЗО. Преквалификација било које вакцине обухвата ригорозне провјере и проучавање свих неопходних података о безбједности и ефикасности – истакао је Јашаревић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана