Putin nudi oružje Saudijskoj Arabiji poslije napada: Odlučite mudro, kao Iran i Turska

Tanjug
Putin nudi oružje Saudijskoj Arabiji poslije napada: Odlučite mudro, kao Iran i Turska

Ankara - Ruski predsjednik Valdimir Putin ponudio je u Ankari Saudijskoj Arabiji da joj Rusija proda svoje oružje, poslije napada na naftna postrojenja te zemlje .

Putin je ponudio ruske protivvazdušne sisteme da bi branila svoju teritoriju poslije nedavnih napada.

“Spemni smo da obezbjedimo značajnu pomoć Saudijskoj Arabiji i ta zemlja bi donijela mudru državničku odlluku kao što je to svojevremeno učinio Iran kupovinom S-300 i kao što je turski predsjednik Erdogan uradio kada je kupio posljednji S-400 protivvazdušni odbrambeni sistem od Rusije”, rekao je Putin, prenosi Rojters.

On je poslije razgovora s turskim i iranskim kolegama, Redžepom Tajipom Erdoganomm i Hasanom Rohanijem, o Siriji, istakao da bi to oružje zaštitilo svako infrastrukturno postrojenje u Saudijskoj Arabiji.

Antipobunjenička koalicija, koju u Jemenu predvodi Rijad, saopštila je danas da je oružje korišćeno u napadu na naftna postrojenja, koji je izazvao drastično smanjenje proizvodnje nafte i povećao strah od vojne eskalacije između SAD i Irana, proizvedeno u Iranu.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski šiitski pobunjenici Huti, protiv kojih Saudijska Arabija i njeni saveznici vojno intervenišu već 4,5 godine.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je ocijenio da nema nijednog dokaza da je “napad bez presedana na globalno snabdijevanje energentima” došao iz Jemena. Vašington optužuje Teheran da stoji iza napada.

Rusija je danas pozvala međunarodnu zajednicu da “ne donosi ishitrene zaključke”.

“Pozivamo sve zemlje da se uzdrže od akcija i ishitrenih zaključaka koji bi dodatno pogoršali situaciju, već da potpuno suprotno, održe liniju koja će pomoći da se situacija umiri”, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana